Jak si uspořádat život úklidem?

29. března 2019 | 12:00

Zbavme svůj život zbytečností. Příchod jara je ideální doba nejen na očistu těla, ale také našich domovů. Plné skříně tíží naše podvědomí víc, než si uvědomujeme. Důkladný úklid s sebou přináší pocit volnosti. Zbavte se psychické zátěže, kterou v nás hromadění věcí vyvolává. Méně věcí = méně starostí. Udělejte si volný víkend a vrhněte se na úklid! Ušetříte za posilovnu i psychiatra.

1.Šatník
Plná skříň věcí a stejně řešíte, co na sebe? Jaro je ideální doba na protřídění oblečení. Vše vyházejte na velkou hromadu a postupně ji přebírejte na kupičku, kterou si necháte a na tu, která půjde pryč. Buďte radikální – pokud u něčeho váháte, vyřaďte to. Vyřazené oblečení nabídněte kamarádkám, nebo ho odneste třeba na swap (organizovanou výměnu oblečení, kam lze své věci obvykle zdarma donést a jiné si za to vzít). Další možností jsou kontejnery na textil, vaše oblečení tak může pomáhat dál.

2. Kuchyň
Nepoužívané spotřebiče, rozbitá vykrajovátka, připálené hrnce… Vše musí pryč. Kuchyň je místo, kde potřebujete pracovat. Rozhodně se nechcete bát otevřít přeplněnou skříňku, protože víte, že je velká pravděpodobnost zranění způsobeného nadbytečnou padající proprietou.

3. To místo
Každý máme v bytě ono místo, kam schováváme vše, co se zrovna nehodí, ale nechceme to vyhodit. Je to tam prostě na ono kouzelné „později“. Stejně jako u třídění šatny buďte přísní – roztřiďte vše, co tam najdete!

4. Sklep
A pokud jste z onoho magického místa plánovali vše přesunout do sklepa, tak na to zase rychle zapomeňte. Sklep je určený výhradně k uchovávání věcí sezónní potřeby (lyže, boby, nafukovací čluny, kola atd.) a pokud to podmínky dovolují, tak také zásob brambor či kořenové zeleniny. Vše ostatní ukryté na horší časy musí pryč.

5. Okolí domu
Domov je nejen byt, ve kterém žijeme, ale také okolí, naši sousedé. Projděte se ulicemi a nakoukněte do keřů. Zjistíte, že jsou plné nepořádku, který už ani nevnímáme, protože se pro nás stal přirozenou součástí života. Nejen, že si přírodu zastavíme betonem, ale ještě k tomu každý kousek zeleně zaházíme odpadky. Nestyďte se vzít pytel, rukavice, vyburcovat kamarády a vyrazit do ulic sbírat poházené kelímky a tácky. Pocit, který pak budete mít, je k nezaplacení. “Každý rok pořádáme úklidy po celé České republice, kdy se ven vydá  přes sto tisíc lidí, kterým není čistota jejich okolí lhostejná. Zároveň mají možnost strávit den na čerstvém vzduchu s trochou pohybu”, říká Radek Janoušek, koordinátor organizace Ukliďme Česko.

TIP – VYRAZTE DO ULIC SPOLEČNĚ S UKLIĎME ČESKO!
Každoročně organizuje Ukliďme Česko po celé ČR dva velké úklidy – jarní a podzimní. V roce 2018 se do úklidů zapojilo 134 854 dobrovolníků, kteří společně uspořádali přes 3 200 úklidů přírody i měst. Zapojit se do akce je přitom velmi jednoduché – stačí si na stránkách www.uklidmecesko.cz najít na mapě oblast, ve které byste chtěli uklízet, vybrat si organizátora úklidu a připojit se pomocí registrace. Poté už jen počkáte na pokyny orgnizátora a hurá do akce! Hlavní den, kdy do ulic vyrazí dobrovolné úklidové čety připadá na 6. dubna 2019.

Kdy?     6. dubna 2019
Kde?     Celá Česká republika

TOP MÓDA

Mekka šperkařů