Revoluce ve vývoji kojenecké výživy

Text: Prima Žena
10. června 2018 | 09:00

Výraz postbiotika je nově používán pro látky vzniklé procesem fermentace. Ten se sice již po tisíciletí využívá k přirozené konzervaci potravin, ale až díky dlouhodobým výzkumům mateřského mléka se jej teprve nedávno podařilo využít pro získání postbiotik speciálním patentovaným procesem řízené fermentace.

Hodnocení:

Tiskni článek

Pošli článek

Zásadní zjištění zmíněného výzkumu říká, že v mateřském mléce se kromě nezbytných živin vyskytují i jisté druhy biologicky aktivních látek. Jejich vliv na organismus lze v náhradní kojenecké výživě napodobit postbiotiky. Výraz postbiotika je nově používán pro látky vzniklé procesem řízené fermentace. Ta se sice již po tisíciletí využívá k přirozené konzervaci potravin, ale až díky výzkumům mateřského mléka se jej teprve nedávno podařilo využít pro získání postbiotik. Postbiotika spolu s prebiotiky pak zásadně mění funkčnost umělé kojenecké výživy, která se tak opět přiblížila přirozené funkci mateřského mléka.

Proč jsou postbiotika revoluční novinkou

Je vědecky prokázáno, že více než 70 % buněk imunitního systému se nachází ve střevech. Postbiotika pak mají zásadní vliv na zdraví střev a trávení, z tohoto důvodu jsou velmi přínosná při jeho vývoji. Děti přicházejí na svět s nedovyvinutou imunitou, a proto se pro jejich zdravý rozvoj trávicí trakt musí nejdříve osídlit. Tento proces probíhá prostřednictvím mikroorganismů z okolního prostředí. Společnost Nutricia přišla nyní s unikátním řešení pro děti, jež nemohou být kojeny. Použila postbiotika přímo ve složení náhradní dětské výživy, a to navíc v kombinaci s prebiotiky. Právě tímto inovativním složením se tak nová formule dětské výživy snaží přiblížit svou funkcí mateřskému mléku.

Na výzkumu, vývoji a výrobě nejnovějšího kojeneckého mléka, se mimo jiné podílel i biochemik a vědec profesor Udo Herz. „Všichni mluví o ´kouzlu´ mateřského mléka, kdy se nejedná pouze o jeho jednotlivé složky, ale jejich jemnou a dokonalou souhru. U některých složek dokonce ani netušíme, jak se do mateřského mléka dostaly. Podobně je tomu i s postbiotiky, biologicky aktivními látkami bakteriálního původu, které vznikají kontrolovaným procesem fermentace,“ dodává Herz k významu postbiotik.
 

Přihlášení | Registrace

Zapomněla jste heslo?

Soutěže

TOP MÓDA

Manifesto/Emet

Herečka Ester Geislerová a módní návrhářka Josefina Bakošová navazují více

TOP ZDRAVÍ A KRÁSA

Suchý olej

Nejen ve světě parfémů máme legendy, i mezi kosmetickými produkty najdeme více

TOP SEX A VZTAHY

Patchworkové rodiny

Dávno není výjimkou, že dítě má dnes kromě své mámy a táty ještě alespoň jednoho více

TOP CESTOVÁNÍ

Valčík relaxace

Mariánské Lázně lákají k návštěvě svými léčivými vřídly a krásným prostředím více

TOP GURMÁN

Party klobásky

Naše společnost Kmotr – Masna Kroměříž a.s. více

Čerstvé jizvy

Jizva znamená porušení celistvosti kůže. více

Léto za dveřmi!

Možná s rychlým nástupem tropických teplot řešíte otázku: více

Sluneční péče

Protože pobyt na slunci není bez rizika, vyvinula značka Sothys více