Revoluce ve vývoji kojenecké výživy

Text: Prima Žena
10. června 2018 | 09:00

Výraz postbiotika je nově používán pro látky vzniklé procesem fermentace. Ten se sice již po tisíciletí využívá k přirozené konzervaci potravin, ale až díky dlouhodobým výzkumům mateřského mléka se jej teprve nedávno podařilo využít pro získání postbiotik speciálním patentovaným procesem řízené fermentace.

Hodnocení:

Tiskni článek

Pošli článek

Zásadní zjištění zmíněného výzkumu říká, že v mateřském mléce se kromě nezbytných živin vyskytují i jisté druhy biologicky aktivních látek. Jejich vliv na organismus lze v náhradní kojenecké výživě napodobit postbiotiky. Výraz postbiotika je nově používán pro látky vzniklé procesem řízené fermentace. Ta se sice již po tisíciletí využívá k přirozené konzervaci potravin, ale až díky výzkumům mateřského mléka se jej teprve nedávno podařilo využít pro získání postbiotik. Postbiotika spolu s prebiotiky pak zásadně mění funkčnost umělé kojenecké výživy, která se tak opět přiblížila přirozené funkci mateřského mléka.

Proč jsou postbiotika revoluční novinkou

Je vědecky prokázáno, že více než 70 % buněk imunitního systému se nachází ve střevech. Postbiotika pak mají zásadní vliv na zdraví střev a trávení, z tohoto důvodu jsou velmi přínosná při jeho vývoji. Děti přicházejí na svět s nedovyvinutou imunitou, a proto se pro jejich zdravý rozvoj trávicí trakt musí nejdříve osídlit. Tento proces probíhá prostřednictvím mikroorganismů z okolního prostředí. Společnost Nutricia přišla nyní s unikátním řešení pro děti, jež nemohou být kojeny. Použila postbiotika přímo ve složení náhradní dětské výživy, a to navíc v kombinaci s prebiotiky. Právě tímto inovativním složením se tak nová formule dětské výživy snaží přiblížit svou funkcí mateřskému mléku.

Na výzkumu, vývoji a výrobě nejnovějšího kojeneckého mléka, se mimo jiné podílel i biochemik a vědec profesor Udo Herz. „Všichni mluví o ´kouzlu´ mateřského mléka, kdy se nejedná pouze o jeho jednotlivé složky, ale jejich jemnou a dokonalou souhru. U některých složek dokonce ani netušíme, jak se do mateřského mléka dostaly. Podobně je tomu i s postbiotiky, biologicky aktivními látkami bakteriálního původu, které vznikají kontrolovaným procesem fermentace,“ dodává Herz k významu postbiotik.
 

Přihlášení | Registrace

Zapomněla jste heslo?

Soutěže

TOP MÓDA

Barevný soulad

Ples, svatba, návštěva divadla nebo vernisáž. Jedná se o události, více

TOP ZDRAVÍ A KRÁSA

Zdravé sezení

Patříte mezi ty, které trápí bolesti zad způsobené prosezenými hodinami více

TOP SEX A VZTAHY

Šéf kamarádem?

Tykání, chození na skleničku nebo společný víkend? více

TOP CESTOVÁNÍ

Elixír mládí

Novodobý elixír mládí či pramen lásky? Objevte skrytý potenciál sirovodíku. více

TOP GURMÁN

Nekáva

Objevte Nekávu, novinku na českém trhu z praženého ječmene v BIO kvalitě. více

Wellness a plavání

Plavecký areál Jedenáctka VS nabízí vyžití pro celou rodinu více

Domino Bubbles

Jako vše kolem nás i dětské pokoje podléhají moderním trendům. více

Víte co je dobré?

Představte si, že vcházíte do spižírny napěchované těmi nejlepšími více