Revoluce ve vývoji kojenecké výživy

Text: Prima Žena
10. června 2018 | 09:00

Výraz postbiotika je nově používán pro látky vzniklé procesem fermentace. Ten se sice již po tisíciletí využívá k přirozené konzervaci potravin, ale až díky dlouhodobým výzkumům mateřského mléka se jej teprve nedávno podařilo využít pro získání postbiotik speciálním patentovaným procesem řízené fermentace.

Hodnocení:

Tiskni článek

Pošli článek

Zásadní zjištění zmíněného výzkumu říká, že v mateřském mléce se kromě nezbytných živin vyskytují i jisté druhy biologicky aktivních látek. Jejich vliv na organismus lze v náhradní kojenecké výživě napodobit postbiotiky. Výraz postbiotika je nově používán pro látky vzniklé procesem řízené fermentace. Ta se sice již po tisíciletí využívá k přirozené konzervaci potravin, ale až díky výzkumům mateřského mléka se jej teprve nedávno podařilo využít pro získání postbiotik. Postbiotika spolu s prebiotiky pak zásadně mění funkčnost umělé kojenecké výživy, která se tak opět přiblížila přirozené funkci mateřského mléka.

Proč jsou postbiotika revoluční novinkou

Je vědecky prokázáno, že více než 70 % buněk imunitního systému se nachází ve střevech. Postbiotika pak mají zásadní vliv na zdraví střev a trávení, z tohoto důvodu jsou velmi přínosná při jeho vývoji. Děti přicházejí na svět s nedovyvinutou imunitou, a proto se pro jejich zdravý rozvoj trávicí trakt musí nejdříve osídlit. Tento proces probíhá prostřednictvím mikroorganismů z okolního prostředí. Společnost Nutricia přišla nyní s unikátním řešení pro děti, jež nemohou být kojeny. Použila postbiotika přímo ve složení náhradní dětské výživy, a to navíc v kombinaci s prebiotiky. Právě tímto inovativním složením se tak nová formule dětské výživy snaží přiblížit svou funkcí mateřskému mléku.

Na výzkumu, vývoji a výrobě nejnovějšího kojeneckého mléka, se mimo jiné podílel i biochemik a vědec profesor Udo Herz. „Všichni mluví o ´kouzlu´ mateřského mléka, kdy se nejedná pouze o jeho jednotlivé složky, ale jejich jemnou a dokonalou souhru. U některých složek dokonce ani netušíme, jak se do mateřského mléka dostaly. Podobně je tomu i s postbiotiky, biologicky aktivními látkami bakteriálního původu, které vznikají kontrolovaným procesem fermentace,“ dodává Herz k významu postbiotik.
 

Přihlášení | Registrace

Zapomněla jste heslo?

Soutěže

TOP MÓDA

Podpadky jsou in

„Nevím, kdo vynalezl vysoké podpatky, ale všechny ženy mu hodně dluží,“ více

TOP ZDRAVÍ A KRÁSA

Diagnostika pleti

L’Oréal uvádí diagnostiku pleti pomocí umělé inteligence, založenou na vědeckých více

TOP SEX A VZTAHY

Buďte dámou

Dnešní uspěchaná doba očekává od žen, že si budou počínat odhodlaně a energicky. více

TOP CESTOVÁNÍ

Interaktivní výstava

Chcete děti pořádně zabavit, unavit a zároveň byste rádi, aby se i něco zajímavého více

TOP GURMÁN

Nutriční fakta

Výživová expertka Gabriela Peacock Báňová, která vyvinula také svoji řadu doplňků stravy více

V souladu s přírodou

Citlivá dětská kůže vyžaduje zvláštní pozornost a péči. více

Bílá dovolená

Když se řekne Harrachov, většině lidí se vybaví horské středisko, více

Novinka od Lenova

Ochladilo se, napadl první sníh, na náměstích se po roce znovu objevilo spoustu více