Češi propadli exotickému avokádu

Text: Prima Žena
6. ledna 2018 | 09:00

Mezi Čechy rekordně vzrostla obliba avokáda, exotické superpotraviny bohaté na tuky, vitamíny a minerály. V roce 2017 byla jeho spotřeba dokonce o téměř 20% vyšší, než v roce 2016. Poptávku zvyšuje hlavně změna ve stravovacích návycích Čechů a kreativní kulinářské využití této plodiny. Průzkum zpracoval webový portál Kaloricketabulky.cz na vzorku 377 000 registrovaných uživatelů.

Hodnocení:

Tiskni článek

Pošli článek

K rostoucímu zájmu o potravinu přispívá podle Tomáše Pětivokého z portálu Kaloricketabulky.cz změna stravovacích návyků, osvěta v oblasti stravování a stále se rozšiřující nabídka receptů, ve kterých avokádo figuruje. „Avokádo je z hlediska spotřeby skokanem roku. Prozatím se sice nevyrovná tradičním druhům ovoce, jako jsou banány, pomeranče a mandarinky, jeho obliba ale raketově roste,“ uvádí Tomáš Pětivoký. Vlna zájmu o zdravé potraviny, mezi které avokádo jednoznačně patří, je celosvětovým trendem. 

Z průzkumu dále vyplývá, že Češi konzumují avokádo nejčastěji syrové, je ale také oblíbenou ingrediencí trendy receptů. „Je pozoruhodné, jakým způsobem dokážou Češi avokádo v kuchyni využívat. Mezi nejoblíbenější recepty, které už lze považovat za stálice tuzemské kuchyně, patří pomazánka z avokáda, sushi maki s avokádem a dresink guacamole. Evidujeme ale i kreativnější varianty jako banánovo-avokádový pudink, avokádové brownies a avokádová omáčka na těstoviny,“ dodává Tomáš Pětivoký.
Osvěta ve stravování mění myšlení lidí

Konzumenty k této plodině nepřitahuje pouze chuť, ale také obsah zdraví prospěšných složek. Od ostatních druhů ovoce se liší podílem tuku (15-23%), a zároveň minimem fruktózy, která se v ovoci běžně vyskytuje. „Tuk obsažený v avokádu je jeho největším benefitem. Je jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů omega 3 mastných kyselin, které rozšiřují cévy, působí protizánětlivě, zlepšují paměť a pomáhají při psychických problémech. Zatímco dříve byl tuk považován za nežádoucí a zelenou na jídelníčku dostávaly potraviny s označením „light“, dnes je celosvětovým trendem vyvážená strava bohatá právě na zdravé tuky,“ uvádí výživová poradkyně Cecílie Jílková, jejíž vzorové jídelníčky jsou k dispozici v placené verzi Kalorických tabulek
 

Přihlášení | Registrace

Zapomněla jste heslo?

Soutěže

TOP ZDRAVÍ A KRÁSA

Citlivé zuby

Léto je v plném proudu a neodmyslitelně k němu patří pití studeného piva více

TOP SEX A VZTAHY

Kamarádské peklo

Máte nejlepší kamarádku, která s vámi tráví spoustu času. více

TOP DOMOV

Budeme mít štěně

Většina štěňat nemá to štěstí, že může vyrůstat do dospělosti po boku více

TOP CESTOVÁNÍ

Dolní Morava

Nechte se rozmazlovat v horském resortu Dolní Morava a dopřejte si podzimní výle více

TOP SPOLEČNOST

Nikol Štíbrová

Herečka, zpěvačka, moderátorka a youtuberka Nikol Štíbrová více

Slabé pánevní dno

Téma pánevního dna trápilo mnoho našich kamarádek i zákaznic a tak jsme vytvořili více

Nejnovější trendy

Prestižní evropský veletrh EUROCUCINA se v letošním roce opět těšil obrovskému zájmu více

Sluneční péče

Protože pobyt na slunci není bez rizika, vyvinula značka Sothys více