Co pít k ovoci nebo zelenině?

Text: Prima Žena
19. dubna 2019 | 12:00

S delšími prosluněnými a teplejšími dny odkládáme teplé kabáty nebo huňaté svetry, které mohly zakrýt nějaký ten špíček. Zcela přirozeně také přestáváme jíst hutná jídla
a dáváme přednost lehkým pokrmům, máme větší chuť na ovoce a zeleninu. To je ta pravá chvíle, kdy začít s úpravou životosprávy. Všechno půjde mnohem lépe, když spolu s jídelníčkem ozdravíme i pitný režim v čele s čistou pramenitou a minerální vodou.

Hodnocení:

Tiskni článek

Pošli článek

V roce 2017 byla spotřeba ovoce v České republice1) 82 kg (v hodnotě čerstvého) na osobu  a rok, z toho 57,2 % tvořilo ovoce mírného pásma a 42,8 % jižní ovoce. Spotřeba zeleniny  (v hodnotě čerstvé) byla 88,2 kg na osobu a rok. Denní průměrná spotřeba na osobu je tedy dle statistik v ČR necelých 225 g ovoce a necelých 242 g zeleniny. Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky uvádí 200 g ovoce a 400 g zeleniny včetně tepelně upravené pro dospělé na den. 

„Naprostá většina ovoce a zeleniny je tvořena převážně vodou, v průměru kolem 90 %. Díky konzumaci ovoce a zeleniny je bohatý na vodu i náš jídelníček. To však nic nemění na důležitosti pitného režimu. Ovoce i zelenina obsahují mimo jiné také vlákninu, zejména rozpustnou. Ta je pro naše zdraví velmi podstatná – působí jako prebiotikum, tedy živná půda pro tělo prospěšné mikroorganizmy (střevní mikrobiom), které se nacházejí v tlustém střevě a které mají velký význam pro naši imunitu. Vláknina také pomáhá snižovat hladinu krevního cukru i cholesterolu,“ konstatuje nutriční terapeutka Věra Boháčová, DiS., spolupracovnice AquaLife Institutu.

Vláknina na sebe váže vodu, v trávicím ústrojí bobtná a zvětšuje svůj objem (až čtyřicetkrát), žaludek se rychleji zaplní a vysílá signál, že už je zasycený. To znamená, že pocit sytosti přichází po relativně menší porci jídla, respektive po snědení menšího množství energie, pokud je součástí jídel ovoce a zelenina. Vyšší podíl vlákniny ovšem znamená také větší potřebu tekutin.

„U běžných druhů ovoce a zeleniny (např. jablka, jahody, hrušky, mrkev, papriky, květák) pokryje voda v nich obsažená tak akorát potřebu současně přítomné vlákniny. U některých druhů, kde je vlákniny více (např. lilek, kedlubna), už je potřeba tekutiny přidávat. Pokud jsou součástí jídelníčku i luštěniny a celozrnné varianty potravin, potřeba tekutin se také zvyšuje. Doplňování dostatečného množství tekutin v rámci pitného režimu je pro naše zdraví naprosto zásadní a s vyšším podílem vlákniny ve stravě se potřeba tekutin ještě navyšuje,“
vysvětluje nutriční terapeutka Boháčová.

« předchozí strana 1 2

 

Přihlášení | Registrace

Zapomněla jste heslo?

Soutěže

TOP ZDRAVÍ A KRÁSA

Tvarujte tělo

Věda pokročila a v současnosti již estetická medicína nabízí zákroky, které ještě před více

TOP SEX A VZTAHY

Otec vs. syn

I když to na první pohled nemusí být patrné, tak sebevědomí malých chlapců více

TOP DOMOV

Úklid bez chemie

V dnešní době je na trhu široká nabídka různých čisticích prostředků, pomocí nichž více

TOP CESTOVÁNÍ

Rodinná slavnost

Podnikněte s celou rodinou výpravu do přírody, která nyní pulzuje jarní energií! více

TOP SPOLEČNOST

Divadlo Archa

Divadlo Archa oslaví na začátku června 25. výročí. Během oslav, které proběhnou 7. června více

V souladu s přírodou

Citlivá dětská kůže vyžaduje zvláštní pozornost a péči. více

Bílá dovolená

Když se řekne Harrachov, většině lidí se vybaví horské středisko, více

Polévka je grunt

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? více