Chcete si zdravě zamlsat?

Text: Prima Žena
10. května 2019 | 15:00

Pohanka odjakživa patřila mezi základní suroviny jídel lidí na Valašsku. Dnes je velkou inspirací pro všechny, kdo chtějí jíst zdravě. Pohanku na mnoho způsobů můžete ochutnat v novém sezónním menu Spa hotelu Lanterna, jejíž šéfkuchař Josef Tydlačka přidává recept na pohankový dezert, který je nejen velmi zdravý, ale také chutný a kaloricky příznivý.

Nové sezónní menu Spa hotelu Lanterna hraje barvami letní přírody Beskyd a zajímavými chuťovými kombinacemi. „Ochutnat můžete tradiční valašskou kyselici, krém z pečených paprik s bramborovou slámou, stále oblíbenější jehněčí maso i hit naší kuchyně – líčka z mladého býčka. Nabídce bezmasých jídel vévodí risotto s chřestem a kozí sýr s rebarborovým chutney a pohankovou bagetou. Z dezertů doporučuji vyzkoušet naši novinku podle původního receptu – pohanku provoněnou medem s pošírovanou hruškou a makovou omáčkou. Pohanka a mák jsou tradiční valašské suroviny a dohromady tvoří opravdu neobyčejnou chuťovou kombinaci, která vás určitě překvapí,“ říká Josef Tydlačka, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna.

Pohanka nejenže může skvěle chutnat a má v kuchyni řadu využití, ale je lidskému organismu také velice prospěšná, a proto by měla patřit ke stálicím našeho jídelníčku. Je bohatým zdrojem vitamínů, minerálních látek, ale především rutinu, který podporuje vstřebávání vitamínu C a příznivě působí na cévní systém.

Pokud si tedy chcete připravit zdravou dobrotu, Josef Tydlačka přidává osvědčený recept:

Sladká pohanka s hruškou, medem a pomerančovým přelivem

Na 6 porcí potřebujeme:
200 g pohanky, 200 g cukru krystal, 1 dcl bílého vína, 2 kousky badyánu, 4 hřebíčky



Postup:
- Uvaříme pohanku: 200 g přidáme do 250 ml vařící vody (vody má být tolik, aby hladina byla zhruba na výšku prstu nad pohankou). Po vložení pohanky již nevaříme, necháme odstát pod pokličkou. Pohanka vstřebá veškerou vodu a nabobtná.
- V malém hrnci rozpustíme cukr, zkaramelizujeme ho, přilijeme bílé víno, přidáme badyán a hřebíček a necháme svařit do sladkého nálevu. Pak koření vyjmeme.
- Do nálevu přidáme uvařenou pohanku, mírně prohřejeme a servírujeme na talíř společně s očištěnou hruškou (kompotovanou nebo povařenou doměkka), zakápneme medem a pomerančovým přelivem, případně čímkoli jiným dle chuti a fantazie

Tip šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna: Pohanka je v této úpravě dostatečně sladká, ovoce proto doporučuji přidat takové, které je lehce kyselé (kromě hrušky třeba jablko, borůvky, rybíz).
 

Přihlášení | Registrace

Zapomněla jste heslo?

Soutěže

TOP ZDRAVÍ A KRÁSA

Marnivé léto

Přemýšlíte už delší dobu nad úpravou svého dekoltu? Odhoďte všechny zábrany více

TOP SEX A VZTAHY

Vztah na dálku

Mnoho lidí se rozhodne pro vztah, i když s partnerem nežijí ve stejném městě více

TOP DOMOV

Kolekce Shine

Je nezvyklá a jedinečná. Kolekci nádobí Shine, více

TOP CESTOVÁNÍ

České hory

Dovolená v Česku není z nouze ctnost. Je to jen návrat k domácímu zlatu, více

TOP SPOLEČNOST

3Bobule

Premiéra snímku 3Bobule režiséra Martina Koppa proběhne i přes současný stav více

Dokonalý Valentýn

Svátek sv. Valentýna počítají zamilovaní k nejdůležitějším dnům v roce. více

Tančírna

Jak přečkat období dlouhých zimních večerů a vytahaných svetrů, když nás televizní více

Plánujete stítění?

V zimě už sice plánujeme letní dovolenou, ale jelikož nám není v našich domovech horko, více