Vánoční cukroví bez výčitek svědomí

Text: Prima Žena
22. listopadu 2019 | 15:00

Tak zase po roce vyndáme formičky a pustíme se do pečení vánočního cukroví – adventní čas právě začíná. Jak ale se všemi těmi dobrotami skloubit naši celoroční snahu zdravěji jíst? Zkuste letos pečení s Ghíčkem! Nejenže cukroví získá tu správnou chuť a vůni, navíc prospějete i svému zdraví.

Hodnocení:

Tiskni článek

Pošli článek

Tak už jsou zase po roce tady a s nimi ta nezaměnitelná kouzelná atmosféra, ke které samozřejmě patří i vánoční cukroví. V rámci zdravého životního stylu se sice všichni snažíme tolik nemlsat, ale úplně se ho vzdávat, to by byla určitě škoda. Jednotlivé suroviny jde přece vždy nahradit těmi zdravějšími. Mouku můžeme použít celozrnnou nebo špaldovou, třtinového cukru trochu ubrat a jako tuk použít ghí. To je totiž čistý máselný tuk nejvyšší kvality získaný přepuštěním čerstvého másla, který skvěle chutná i voní. „Ghí je dokonce považované za superpotravinu, protože zlepšuje trávení, je plné vitamínů A, D, E, K a antioxidantů,“ vysvětluje Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko.

Cukroví pečené i nepečené
Ať už máte raději cukroví pečené nebo takové, kdy troubu zapínat nemusíte, z použití kvalitního tuku ghí budete rozhodně nadšeni. Dá se totiž použít jak za studena, tak v teplé kuchyni a jídlu dodá ještě intenzivnější máslovou chuť. Jak říká Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko: „I při pečení lze ghí použít všude tam, kde byste použili jakýkoliv jiný tuk. Výhoda je v tom, že právě ghí má vysoký bod zápalu, proto se nepřipaluje.“

Košíčky se skořicovým krémem a krémem z bílé vegan čokolády
Suroviny na košíčky:
200 g špaldové mouky
80 g přepuštěného koko Ghí od Českého Ghíčka
20 g cukru
sůl
Postup:
Na vál prosejeme mouku a cukr, přidáme špetku soli a Ghíčko. Pomocí nože ho v mouce rozsekáme, přidáme další přísady a rychle vypracujeme hladké a lesklé těsto. Ideální je, nechat ho aspoň hodinu odpočinout v ledničce. Z těsta tvoříme kuličky, které vtlačíme do vymazaných formiček. Délku pečení přizpůsobíme velikosti formiček.

« předchozí strana 1 2

 

Přihlášení | Registrace

Zapomněla jste heslo?

Soutěže

TOP ZDRAVÍ A KRÁSA

Elixír krásy

Kolagen je speciální typ bílkoviny, který zajišťuje našemu tělu pevnost a pružnost. více

TOP SEX A VZTAHY

Přechozený vztah

Jste v dlouhodobějším vztahu a přišly problémy? Tak možná řešíte, více

TOP DOMOV

Zelený trávník

Pamatujete ještě na horké loňské léto a sucho, které nás sužovalo? Pokud ne více

TOP CESTOVÁNÍ

České hory

Dovolená v Česku není z nouze ctnost. Je to jen návrat k domácímu zlatu, více

TOP SPOLEČNOST

Den dětí

Čas letí jako voda a po roce se opět o slovo hlásí Mezinárodní den dětí. více

Bílá dovolená

Když se řekne Harrachov, většině lidí se vybaví horské středisko, více

Skincare dieta

Zatímco jsou všichni zaneprázdněni debatou o novoročních dietách, švédská skintech více

Dokonalý Valentýn

Svátek sv. Valentýna počítají zamilovaní k nejdůležitějším dnům v roce. více