Vyrobte si vlastní espresso zmrzlinu

Text: Prima Žena
16. července 2019 | 15:00

Spojením dvou neodolatelných pochutin - kávy a zmrzliny - vznikl dezert, kterému se nedá odolat. Espresso zmrzlina skvěle chutná, je neokoukaná, snadno ji vyrobíte doma a rádi se k ní budete vracet. Ideální letní dezert může už za chvíli čekat na vás a vaše hosty v mrazáku.

Hodnocení:

Tiskni článek

Pošli článek

Než se pustíte do receptu, přečtěte si, na co si dát při přípravě espresso zmrzliny pozor. V mnoha tradičních receptech se doporučuje příprava z rozpustné kávy. My volíme raději kvalitní espresso, které do zmrzliny připravte běžným způsobem. Dezert díky tomu získá plnou kávovou chuť. Zmrzlina bude skvěle chutnat například z brazilské kávy Santos, která se pyšní oříškovými a čokoládovými tóny bez stop hořkosti. Pokud plánujete zmrzlinu servírovat celé rodině včetně dětí, zvolte raději kávu bez kofeinu. Chutnat bude například kolumbijská káva připravovaná švýcarským mokrým procesem, díky němuž se ze zrn vymyje jen kofein - nikoli chuť.

Jak na espresso zmrzlinu? Na šest porcí budete potřebovat:
1/2 šálku espressa
1 a 3/4 šálku plnotučného mléka
1 a 3/4 šálku smetany na šlehání
1 šálek cukru krystalu
8 žloutků
zrnka z vanilkového lusku nebo lžičku vanilkového extraktu

Vyšlehejte v misce žloutky s půlkou cukru do tekutého krému. Druhou půlku cukru smíchejte v rendlíku s mlékem, smetanou, vanilkou a espressem a na středním plamenu nechte probublat. Postupně zašlehávejte horkou směs do žloutkového krému, a když se obě směsi spojí, přesuňte mix na sporák a na středním plameni za stálého promíchávání nechte vytvořit krém, který ulpívá na lžíci. Přeceďte přes jemné síto do keramické či kovové mísy a tu umístěte do ledové lázně. Za občasného promíchání nechte vychladnout. Poté překryjte potravinovou fólií a nechte dvě hodiny odpočívat v lednici. Zmrzlinu zamrazte ve zmrzlinovači nebo vložte do mrazáku a každou půl hodinu po dobu alespoň tří hodin důkladně promíchávejte, aby se netvořily ledové krystaly.  A co se zbývajícími bílky? Vyšlehejte je s cukrem a špetkou soli do sněhu a upečte podle receptu na pusinky ve tvaru mističek. Ty pak můžete po vychladnutí ozdobit espresso zmrzlinou a čerstvým ovocem.

Vyberte si tu nejlepší kávu do espresso zmrzliny v obchodech a v e-shopu rodinné firmy Čajová zahrada, která se zákazníky už 20 let sdílí radost z šálku kvalitního čaje a kávy.

www.cajova-zahrada.cz  www.kava-arabica.cz
 

Přihlášení | Registrace

Zapomněla jste heslo?

Soutěže

TOP ZDRAVÍ A KRÁSA

Skupinové cvičení

Když se v roce 1989 zvedla opona, za kterou už téměř 15 let běžel aerobik, mnoho více

TOP SEX A VZTAHY

Dokonalý Valentýn

Svátek sv. Valentýna počítají zamilovaní k nejdůležitějším dnům v roce. více

TOP DOMOV

Jaro je tu

Bez květů zářivých barev nebo třeba bylinek pro domácí kuchyni si už neumíme balkon více

TOP CESTOVÁNÍ

Dolní Morava

Vyrazte za sněhovou nadílkou na Dolní Moravu. Nezáleží na tom, jestli jste vášniví lyžaři více

TOP SPOLEČNOST

Tančírna

Jak přečkat období dlouhých zimních večerů a vytahaných svetrů, když nás televizní více

Bílá dovolená

Když se řekne Harrachov, většině lidí se vybaví horské středisko, více

Infuze vitaminu C

S příchodem chladnějšího počasí většinou udeří první vlna chřipek a nachlazení, více

Náhrdelník Maxima

MAXIMA, jméno, které slibuje jedinečnost a bezkonkurenční krásu. více