Domácí tvarohový koláč či marmeláda?

Text: Prima Žena
6. srpna 2019 | 15:00

Máte doma přebytky ovoce a nestíháte je jíst? Co takhle si jeho lahodnou chuť uchovat až do zimy v podobě marmelády, nebo z něj připravit vynikající lehký dezert, kterým uctíte každou návštěvu? Z jahod, třešní či meruněk se dá v kuchyni doslova kouzlit. Přinášíme vám postup nejen na výbornou marmeládu, ale také na odlehčený nepečený tvarohový dort, který si můžete dát i pokud si hlídáte štíhlou linii.

Pokud některé ovoce doma už nemáte, ale přesto si z něj něco dobrého na zub chcete připravit, vybírejte pouze kvalitní kousky. Čím lepší ingredience, tím lepší výsledek. Opravdovou záruku poskytují certifikovaná loga biolistu a biozebry, která značí původ z ekologického zemědělství.

V bio režimu se smí při pěstování používat na ochranu rostlin pouze povolené přípravky, které jsou často na přírodní bázi. Jde o různé výluhy z bylin, rostlinné oleje, feromony či mikroorganismy. Díky tomu se do vašeho dezertu či marmelády nedostanou žádná nepřírodní rezidua. Ekologické zemědělství navíc zachovává či dokonce zlepšuje stav půdního a vodního systému. Ať už se pro ovoce vydáte do obchodu nebo na farmu, pamatujte, že bio kvalita bude chutnat vám i přírodě a že koupí bioproduktu pomáháte zachovat planetu v lepší kondici, i pro další generace.

Pokud máte několik kilogramů ovoce, neváhejte a uvařte si marmeládu! Až budete o pár měsíců později připravovat palačinky, přijde vám sklenička ovocné pomazánky vhod. Druhy můžete mezi sebou kombinovat, vynikající je například kombinace třešní a jahod. Ostřejší chuť meruněk můžete zmírnit přídavkem jablek. Postup je navíc opravdu jednoduchý, i začátečníci jej zvládnou hravě.

Co budete potřebovat na jednu dávku domácí bio marmelády?
·       Kilogram bio ovoce
·       15 gramů bio pektinu
·     Bio třtinový cukr
.     2 dcl vody

Očištěné plody bez pecek pokrájejte a v hrnci s 2 dcl vody krátce povařte, dokud nevznikne hustší směs. Ke třem lžičkám cukru přidejte pektin a povařte pět minut s ovocem. Pektin je stoprocentně přírodní náhradou želírovacího cukru. Podle chuti pak přidejte další cukr a vařte do zhoustnutí. Nejvhodnější je sladit postupně a čistou lžičkou ochutnávat. Marmeládu přelijte do vyvařených sklenic, hrdla otírejte čistým hadříkem namočeným v alkoholu. Po naplnění sklenice otočte dnem vzhůru. Pokud plánujete rychlou spotřebu, marmeládu není třeba zavařovat.

Očekáváte návštěvu, nebo vás jen honí mlsná?

Nepečený tvarohový koláč s ovocem přijde vhod vždy. Navíc jde o odlehčený dezert, po němž si určitě nemusíte dělat výčitky.

Co budete potřebovat?
·       Bio ovoce dle chuti
·       2 bio tvarohy
·       2 bio jogurty
·       Bio citron
·       Bio třtinový cukr
·       Ztužovač za studena

Kulatou vyšší formu na koláč vystelte pečícím papírem. Smíchejte tvaroh s jogurtem a nastrouhejte do směsi citronovou kůru. Podle chuti doslaďte. Ztužovač připravte dle návodu a smíchejte se zbytkem surovin. Do formy s papírem vlijte polovinu směsi, poklaďte ji očištěným pokrájeným ovocem a přelijte zbytkem tvarohové hmoty. Dezert ještě vylepšíte, když na něj postrouháte vysokoprocentní čokoládu. Poté jej nechte několik hodin zatuhnout v lednici.
 

Přihlášení | Registrace

Zapomněla jste heslo?

Soutěže

TOP ZDRAVÍ A KRÁSA

Intimní hygiena

Osobní hygiena, péče o vlastní zdraví, ale především prevence – s nadcházející více

TOP SEX A VZTAHY

Přechozený vztah

Jste v dlouhodobějším vztahu a přišly problémy? Tak možná řešíte, více

TOP DOMOV

Zelený trávník

Pamatujete ještě na horké loňské léto a sucho, které nás sužovalo? Pokud ne více

TOP CESTOVÁNÍ

České hory

Dovolená v Česku není z nouze ctnost. Je to jen návrat k domácímu zlatu, více

TOP SPOLEČNOST

3Bobule

Premiéra snímku 3Bobule režiséra Martina Koppa proběhne i přes současný stav více

Original Marines

Italská módní značka – od batolat až po teens. Hledáte něco hezkého pro své děti, více

Slabé pánevní dno

Téma pánevního dna trápilo mnoho našich kamarádek i zákaznic a tak jsme vytvořili více

Dokonalý Valentýn

Svátek sv. Valentýna počítají zamilovaní k nejdůležitějším dnům v roce. více