V hlavní roli palačinky
Text: Prima Žena
18. ledna 2020 | 09:00
Také často přemýšlíte, jak zpestřit snídani, večeři, nebo co vzít s sebou na výlet ke svačině? Nezapomínejte na palačinky! Jsou dobré jak sladké, tak se slanou náplní, navíc jsou rychle hotové. A i když jste možná nestihli pár dní obstarat větší nákup, mléko, mouku a vajíčka doma většinou vždycky najdete.
Na sladko i na slano
Palačinky většinou známe jen jako sladké jídlo. A to je škoda, protože plněné masem, houbami, vejci nebo špenátem chutnají skvěle. Možností a receptů existuje spousta, dají se také zapékat, třeba se sýrem, šunkou smetanou a kořením. Sladké palačinky plníme nejčastěji marmeládou, povidly, nejrůznějším ovocem, tvarohem, ořechovou náplní nebo zmrzlinou. Vyzkoušet je můžete také s lahodnou novinkou Ghítelou. „Ta je složena pouze z oříšků, medu, kakaa a ghí. Všechny suroviny jsou smíchány v ideálním poměru, na výběr je arašídová nebo lískooříšková pochoutka,“ říká Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko. V kombinaci s palačinkami chutná úžasně. A vy si tak díky ní připravíte skvělou snídani nebo třeba originální dezert pro návštěvu. Arašídovou Ghítelu koupíte za 155 Kč (230 g) nebo za 511 Kč (1 000 g) a Lískooříškovou Ghítelu za 188 Kč (230 g) nebo za 677 Kč (1 000 g) na www.ceskeghicko.cz
Špaldové palačinky s Ghítelou
2 hrnky špaldové mouky
2 hrnky rostlinného mléka (může být i klasické kravské)
2 vajíčka
sůl
Ghítela podle chuti
2 lžíce Ghí od Českého Ghíčka na smažení
Postup:
Vajíčka rozmícháme v mléce, přisypeme mouku a špetku soli. Vymícháme hladké těsto, které necháme 10 min odstát. Ghí dáme na pánev rozehřát a pak na něj nalijeme připravené těsto. Na středním ohni osmažíme palačinky (každá strana 2-3 min). Hotové je přeložíme na papírovou kuchyňskou utěrku a pak je naplníme Ghítelou a čerstvým nebo kompotovaným ovocem.
Tip: Zdobíme kopečkem rostlinné (může být i klasická) šlehačky.