Neházejte luštěniny do jednoho pytle

Text: Prima Žena
26. listopadu 2019 | 15:00

Luštěniny nejsou jen zelená čočka a hrách. Tato rodina je bohatá a nabízí spoustu různých chutí. Součástí jídelníčku by měla být nejen díky své variabilitě užití a chutí, ale také pro blahý vliv na naše zdraví. Moderní gastronomie luštěniny využívá často a díky tomu stále roste její popularita, a to nejen mezi vegetariány a vegany. Seznamte se s dalšími druhy luštěnin a pozvedněte jejich konzumaci v České republice, která je celosvětově podprůměrná. Nevyhýbejte se luštěninám, nevíte, o co přicházíte.

Hodnocení:

Tiskni článek

Pošli článek

Luštěniny bychom měli konzumovat alespoň jedenkrát týdně. Nejen, že jsou nesmírně zdravé a výživově hodnotné, ale také jsou bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Představují vzpruhu pro naše tělo a díky nízkému glykemickému indexu nás zasytí na delší dobu, proto se hodí i pro redukční diety. Kromě prevence před kardiovaskulárními nemocemi však každý druh luštěnin nese další a další pozitivní účinky na lidský organismus. Nechutná vám čočka na kyselo ani vařený hrách? Nevěste hlavu, o tom to není. Představujeme luštěniny, se kterými doporučujeme se seznámit a které si vás získají.

Mungo fazole – malé, ale šikovné
Malé, ale šikovné, tak o nich lze mluvit. Obsahují totiž obrovské množství prospěšných látek. Pochází z Indie, hodí se proto pro přípravu polévek, placiček, závitků i kari, výborně se párují se zázvorem, kmínem, koriandrem nebo kurkumou. Mungo fazole dobře klíčí. Právě naklíčené jsou bohatým zdrojem proteinu, vitaminu B, kyseliny listové a stopových prvků. A chuť? Téměř jako hrášek.

Edamame – pro zdraví i krásu
Jasně zelené fazole jste možná už někde viděli. Ve skutečnosti se jedná o mladé nezralé sójové boby. Sója obecně je jedním z nejbohatších zdrojů bílkovin celé rodiny luštěnin, Edamame taktéž. Tento zelený zázrak je velmi chutný a celosvětově hodně oblíbený. Edamame lze jíst samotné, výborně ale doplní saláty, polévky i nejrůznější nudle a těstoviny. Obsahují esenciální aminokyseliny, vitamín K, železo i vápník, navíc jsou bezlepkové. Kromě pozitivního vlivu na naše vnitřní zdraví, podpory imunity a kondice svalů, mají díky antioxidantům blahodárný vliv také na naši pleť, pokožku i spánek. Jen pozor, opatrní by měli být jedinci s problematickou štítnou žlázou.

« předchozí strana 1 2

 

Přihlášení | Registrace

Zapomněla jste heslo?

Soutěže

TOP ZDRAVÍ A KRÁSA

Elixír krásy

Kolagen je speciální typ bílkoviny, který zajišťuje našemu tělu pevnost a pružnost. více

TOP SEX A VZTAHY

Boj o život

Rakovina prsu. Slova, ze kterých nepříjemně mrazí. Komukoliv, kdo slyše více

TOP DOMOV

Kolekce Shine

Je nezvyklá a jedinečná. Kolekci nádobí Shine, více

TOP CESTOVÁNÍ

Stezka v oblacích

K tisícimetrovým vrcholkům nejkrásnějšího pohoří Králického Sněžníku přidala více

TOP SPOLEČNOST

Pivovarské muzeum

Pivovarské muzeum v Plzni se opět otevře 11. května a od 25. května více

Bílá dovolená

Když se řekne Harrachov, většině lidí se vybaví horské středisko, více

Česká síťovka

Vyrábí se od roku 1926, patří k symbolům éry socialismu, nyní se stává retro hitem více

Dokonalý Valentýn

Svátek sv. Valentýna počítají zamilovaní k nejdůležitějším dnům v roce. více