Párování vína se sýrem
Text: Prima Žena
6. února 2021 | 09:00
Hodí se ementál k červenému vínu a niva k bílému? Naučte se pár triků na kombinování vín a sýrů, a už nikdy nebude pochybovat. Při propojování chutí se orientujte podle barvy vína a toho, do jaké míry má víno plnou chuť.
První krok pro propojení správného vína a sýru je snadný: „Jako první se vždy orientujte podle barvy. Obecně se k tmavým červeným vínům hodí i chuťově výrazné sýry, například s modrou nebo bílou plísní,“ říká zakladatel české značky ovocných vín Rybízák Petr Čerňanský. Na kombinování ovocných vín se sýry se vztahují stejná pravidla. „K tradičnímu tmavě rubínovému Rybízáku se hodí sýry ementálského typu a hermelín. To samé platí i u Borůvčáku,“ prozrazuje Petr Čerňanský. Naopak mladá červená vína, která mívají světlejší odstín, doplní ideálně sýry s méně výraznou chutí, jako jsou kozí a ovčí sýry, sýry tepelně zpracované nebo čerstvé. Ovocné víno Hrušňák ze sortimentu Rybízáku můžete kombinovat s jakýmkoliv sýrem, který máte rádi. Příjemně ho doplní sýry měkké i dlouhozrající, a přitom ho nepřebijí.
Roli hraje chuť
„Mnoho lidí dělá tu chybu, že hledí jen na barvu vína. To pro dokonalé propojení chutí nestačí. Hutný sýr se hodí ke sladkému červenému vínu s plnou chutí. Suché bílé víno si bude rozumět s tvrdými a polotvrdými sýry, kterým je například gouda nebo čedar,“ říká zakladatel české značky ovocných vín Rybízák Petr Čerňanský.
« předchozí strana 1 2 další strana »