Přijďte na chuť zapomenutým plodinám

Text: Prima Žena
19. května 2019 | 09:00

Pohanka, špalda nebo červená pšenice. Nic vám to neříká? Naši předci je konzumovali pravidelně a dobře znali jejich benefity. Nyní “téměř zapomenuté” plodiny znovu získávají místo v českých kuchyních, a to nejen u vyznavačů pestrého stravování. Díky jejich nezaměnitelné chuti se přímo nabízejí k nejrůznějšímu využití, ať už na slaný, nebo na sladký způsob.

Hodnocení:

Tiskni článek

Pošli článek

Jedná se o typické plodiny ekologického zemědělství, které navazuje na tradiční postupy a podmínky, ve kterých se dříve tyto rostliny pěstovaly, ale mnohem efektivněji. Základem ekologického zemědělství je pestrý osevní postup, vhodné plodiny a organické hnojení. Řada ekofarem má až osmiletý osevní postup, což znamená, že na stejném místě pěstuje stejnou plodinu až po 8 letech. Půda má tak čas si odpočinout a načerpat od ostatních plodin v mezičase potřebné látky a minerály. Vše se dobře doplňuje a pečlivě plánuje, jen díky tomu není potřeba používat žádnou chemii k hubení plevele a škůdců. Vše má na ekofarmě svůj čas a místo. Pestrost je vítaná, nikoliv potlačovaná. Díky tomu mohou ekologičtí zemědělci dosahovat vysokých výnosů, neznečišťovat vodu ani okolí rezidui pesticidů a zúrodňovat naši půdu. Na ekologické orné půdě tak najdete žížaly, brouky, hraboše, krtky i ptáky, kteří do zemědělské krajiny dříve patřily, ale nyní jsou díky intenzivnímu konvenčnímu způsobu hospodaření téměř vyhubeni.

Abyste měli jistotu, že si kupujete například opravdu kvalitní pohanku, bez zbytků chemických látek z postřiků a hnojiv, hledejte označení zkratkou BIO. Produkty pěstované v souladu s přírodou jsou označeny českým logem biozebry nebo evropským biolistem.

O špaldě, jáhlech či pohance se povídá, že v chladnějších dnech svedou prohřát organismus. Navíc obsahují řadu zdraví prospěšných látek. Jednou z největších výhod těchto plodin je ale bezesporu jejich široká využitelnost. Ať už hledáte alternativu ke kávě, sirup na slazení nebo jen chcete novou kvalitní přílohou zpestřit svůj jídelníček. Na co se tedy tyto staročeské potraviny dají využít a jak je můžete zpracovat?

« předchozí strana 1 2 3

 

Přihlášení | Registrace

Zapomněla jste heslo?

Soutěže

TOP ZDRAVÍ A KRÁSA

Zabraňte pocení

Nadměrné pocení neboli hyperhidróza patří k velmi obtěžujícím tělesným příznakům více

TOP SEX A VZTAHY

Milosrdná lež

Čerstvý průzkum australských odborníků ukázal, že přes dvě třetiny lidí někdy více

TOP DOMOV

Vůně Provence

Vzpomínáte, jaké to bylo odpočívat ve stínu olivovníku v Provence více

TOP CESTOVÁNÍ

Villa Memories

Zážitky, společně strávený čas, radost a odpočinek - to jsou základní ingredience každého více

TOP SPOLEČNOST

Veletrh For Arch

Objevte novou, chytřejší a bezpečnější budoucnost na 30. ročníku mezinárodního stavebního více

Slabé pánevní dno

Téma pánevního dna trápilo mnoho našich kamarádek i zákaznic a tak jsme vytvořili více

Bílá dovolená

Když se řekne Harrachov, většině lidí se vybaví horské středisko, více

Růžové víno

Léto je neodmyslitelně spojené se svěžími růžovými víny vládnoucími sezóně od jara a více