Vysoká škola grilovací
Text: Prima Žena
17. září 2019 | 09:00
Kuřecí steak zvládnu levou zadní, krkovici taky. Jak si ale poradit s hovězím, aby hosté na zahradní party nedostali místo lahodného pokrmu podrážku? Je to o výběru nebo o přípravě? A je to vůbec zdravé? Hovězí maso je opředeno mnoha mýty, nutriční odborníci se ale shodují na jednom. Je to významný zdroj bílkovin, vitamínů (zejména skupiny B) a minerálních látek (především železa). Na co se zaměřit při výběru a zpracování?
1) Kupujeme steak: nízký roštěnec pro začátečníky, hovězí pupek pro rychlovku
Podle řezníka Zdeňka Absolona z řeznictví Branická má být správné hovězí maso na steaky pěkně prorostlé tukem, jakoby mramorované. Takové maso také nebude zbytečně tvrdé. Pro zajímavost: mleté hovězí maso v burgerech největší sítě restaurací McDonald´s obsahuje jen 20 % tuku, což Zdeněk Absolon hodnotí jako dietní burger
3) Kupujeme mleté maso: správný řezník namele maso před očima
Taky si řeknete, že do mletého masa určitě pomleli všechno možné? Bohužel mleté maso nemá v Čechách dobrou pověst a přitom 100 % mleté hovězí je ve stejně vysoké kategorii jako vyzrálý steak nebo jiné ušlechtilé maso. „Já rád melu maso přímo před očima zákazníků, ti pak ví, že se jedná o prvotřídní kvalitu i čerstvost,“ uvádí Zdeněk Absolon z řeznictví Branická. Spolehnout se můžete i na prověřeného dodavatele. Na jistou kartu sázejí i velcí hráči. „My už léta odebíráme hovězí maso z Poličky a dodávaná kvalita je 100%,“ uvádí Vít Gréc, manažer kvality McDonald´s.
« předchozí strana 1 2 další strana »