Růžový máj

Text: Prima Žena
13. května 2018 | 09:00

Celkem 55 stánků, 32 vinařů, degustace růžových vín a klaretů, bohatý doprovodný program – takový bude sedmý ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne 19. května od 10 do 21 hodin na Rašínově nábřeží v Praze 2 mezi železničním mostem a vyšehradskou skálou.

Hodnocení:

Tiskni článek

Pošli článek

Po dlouhé zimě přichází sezóna osvěžujících, lehkých a ovocitých růžových vín. Ty nejlepší budou moci ochutnat návštěvníci festivalu Růžový máj. V loňském roce se degustačního festivalu zúčastnilo přes pět tisíc návštěvníků a i letos organizátoři očekávají hojnou účast. Na co se mohou návštěvníci těšit? „Festival bude navazovat na farmářský trh Náplavka, který bude probíhat na Rašínově nábřeží od 8 do 14 hodin. Vína se jako vždy budou degustovat výhradně z festivalových sklenic české výroby. Festival tak chce minimalizovat plastový odpad a je jasné, že ze skla chutná víno mnohem lépe. Vedle stánků nabízejících růžová vína bude na místě jeden stánek s řemeslným pivovarem a stánek malé české podkrkonošské likérky,“ řekl Jiří Sedláček, ředitel festivalu Růžový máj.

V Česku se podle odhadů ročně vypije 20 litrů vína na osobu, bílé víno je mezi Čechy o něco populárnější. Během teplejších měsíců se ale svěží růžové víno dostává do popředí. „Rosé se vyrábí z modrých hroznů. Během několikahodinového procesu se ze slupek bobulí do vína uvolní jen omezené množství červeného barviva. Suchá a polosuchá růžová vína se podávají nachlazená na osm až 12 °C. Zpravidla jsou svěží, aromatická, a proto se ideálně hodí ke konzumaci během teplejších měsíců. Moravská a česká růžová vína skvěle doplňují grilované pokrmy, dobře se hodí také k těstovinám, bílému masu, salátům nebo i čerstvému ovoci,“ řekl Vladimír Šabata, majitel a sklepmistr stejnojmenného vinařství z obce Zaječí.

To, k jakým jídlům rosé pasuje, si návštěvníci festivalu budou moci vyzkoušet. Nabídka s vínem se snoubící gastronomie bude opravdu pestrá. „Během festivalu bude k dispozici 21 stánků s jídlem. Nebudou chybět grilované ryby a mořské plody, bagetky plněné masem a bylinkami, vegetariánské a veganské speciality, plísňové a zrající sýry, sušené šunky, kachní paštiky a mnoho dalšího,“ popsal Jiří Sedláček.

« předchozí strana 1 2

 

Přihlášení | Registrace

Zapomněla jste heslo?

Soutěže

TOP MÓDA

Kolekce Tones

Josefina Bakošová přichází po roce, který věnovala kolekci IMAGO a stejnojmennému více

TOP ZDRAVÍ A KRÁSA

Bylinky léčí

Nachlazení, zánět spojivek ani bolest uší vám letos rekreaci na horách nepřekazí. více

TOP SEX A VZTAHY

Dejte si svůj cíl

Každý Nový rok si dáváme předsevzetí. Ale proč, když je opakovaně porušujeme? více

TOP CESTOVÁNÍ

Wellness a relax

Augustiniánský dům je rodinný wellness & spa hotel ****superior, více

TOP GURMÁN

Mixitella od Mixit

Hoď tam kupu oříšků, pořádnou hrst čokolády a rozmixuj. více

Darujte krásu

Kvalitu pleti ovlivňuje genetický základ, složení stravy i celkové zdraví více

Svátečně krásná

Každá z nás chce ve svátečních chvílích zářit. Jak na to, více

Novinka od Lenova

Ochladilo se, napadl první sníh, na náměstích se po roce znovu objevilo spoustu více