Růžový máj

Text: Prima Žena
13. května 2018 | 09:00

Celkem 55 stánků, 32 vinařů, degustace růžových vín a klaretů, bohatý doprovodný program – takový bude sedmý ročník festivalu Růžový máj. Ten proběhne 19. května od 10 do 21 hodin na Rašínově nábřeží v Praze 2 mezi železničním mostem a vyšehradskou skálou.

Hodnocení:

Tiskni článek

Pošli článek

Po dlouhé zimě přichází sezóna osvěžujících, lehkých a ovocitých růžových vín. Ty nejlepší budou moci ochutnat návštěvníci festivalu Růžový máj. V loňském roce se degustačního festivalu zúčastnilo přes pět tisíc návštěvníků a i letos organizátoři očekávají hojnou účast. Na co se mohou návštěvníci těšit? „Festival bude navazovat na farmářský trh Náplavka, který bude probíhat na Rašínově nábřeží od 8 do 14 hodin. Vína se jako vždy budou degustovat výhradně z festivalových sklenic české výroby. Festival tak chce minimalizovat plastový odpad a je jasné, že ze skla chutná víno mnohem lépe. Vedle stánků nabízejících růžová vína bude na místě jeden stánek s řemeslným pivovarem a stánek malé české podkrkonošské likérky,“ řekl Jiří Sedláček, ředitel festivalu Růžový máj.

V Česku se podle odhadů ročně vypije 20 litrů vína na osobu, bílé víno je mezi Čechy o něco populárnější. Během teplejších měsíců se ale svěží růžové víno dostává do popředí. „Rosé se vyrábí z modrých hroznů. Během několikahodinového procesu se ze slupek bobulí do vína uvolní jen omezené množství červeného barviva. Suchá a polosuchá růžová vína se podávají nachlazená na osm až 12 °C. Zpravidla jsou svěží, aromatická, a proto se ideálně hodí ke konzumaci během teplejších měsíců. Moravská a česká růžová vína skvěle doplňují grilované pokrmy, dobře se hodí také k těstovinám, bílému masu, salátům nebo i čerstvému ovoci,“ řekl Vladimír Šabata, majitel a sklepmistr stejnojmenného vinařství z obce Zaječí.

To, k jakým jídlům rosé pasuje, si návštěvníci festivalu budou moci vyzkoušet. Nabídka s vínem se snoubící gastronomie bude opravdu pestrá. „Během festivalu bude k dispozici 21 stánků s jídlem. Nebudou chybět grilované ryby a mořské plody, bagetky plněné masem a bylinkami, vegetariánské a veganské speciality, plísňové a zrající sýry, sušené šunky, kachní paštiky a mnoho dalšího,“ popsal Jiří Sedláček.

« předchozí strana 1 2

 

Přihlášení | Registrace

Zapomněla jste heslo?

Soutěže

TOP MÓDA

Barevný soulad

Ples, svatba, návštěva divadla nebo vernisáž. Jedná se o události, více

TOP ZDRAVÍ A KRÁSA

Sothys Athletics

Sothys Paris představuje novou řadu tělové péče Sothys Athletics, více

TOP SEX A VZTAHY

Nebaví ho sex?

Stěžuje si váš partner na dlouhodobé vyčerpání, nemá sílu na koníčky více

TOP CESTOVÁNÍ

Elixír mládí

Novodobý elixír mládí či pramen lásky? Objevte skrytý potenciál sirovodíku. více

TOP GURMÁN

Olomoucké tvarůžky

Tak jako se po čase vrací móda, tak se na výsluní popularity pohybují i potraviny. více

Original Marines

Italská módní značka – od batolat až po teens. Hledáte něco hezkého pro své děti, více

Jemné a hřejivé …

Když přijdou první známky zimy, hledáme ztracený pocit tepla. více

Víte co je dobré?

Představte si, že vcházíte do spižírny napěchované těmi nejlepšími více