Čeští zemědělci mají novou iniciativu

21. srpna 2020 | 09:00

Společnost Mondelēz International rozšiřuje v České republice svůj program udržitelného pěstování pšenice nazvaný Iniciativa Harmony. Meziročně se do něj zapojili další pěstitelé z Čech a Moravy. Z jejich pšenice v letošním roce vznikne více než 30 tisíc tun mouky, kterou následně výrobní závody společnosti v Opavě, Lovosicích a Mariánských Lázních zpracují do svých sušenek a oplatek.

Čeští spotřebitelé se s logem Iniciativy Harmony setkávají na výrobcích BeBe Dobré ráno nebo Brumík. Do roku 2022 má podle závazku firmy Mondelez veškerá produkce sušenek používat pouze pšenici z udržitelných zdrojů. V loňském roce pocházelo 65 % pšenice v Evropě z této iniciativy.

„Vstupní suroviny získané udržitelným způsobem jsou pro naši společnost dlouhodobě velmi významným tématem,“ říká Ivana Tůmová, generální ředitelka společnosti Mondelez pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko. „Coby silný odběratel a zpracovatel zemědělských surovin máme možnost ovlivnit, jakým způsobem se pěstují. Samozřejmě ale také vnímáme, že se ohleduplnost k životnímu prostředí čím dál tím více potkává s očekáváními spotřebitelů a zároveň se stává naší důležitou konkurenční výhodou. Díky velkému výrobnímu zázemí v České republice tak velice rádi spolupracujeme s místními zemědělci,“ dodává Ivana Tůmová.

Při pěstování pšenice Harmony je cílem minimalizovat množství použitých pesticidů a umělých hnojiv. Tomu napomáhá výběr vhodné a odolné odrůdy pšenice, vhodná rotace plodin, výsadba meziplodin i specifická péče o půdu. Tři procenta pšeničných polí pěstitelé ponechávají pro osetí speciálně vybranými medonosnými květinami. Květinové pásy přinášejí rovněž potravu a stanoviště hmyzu, který je důležitý v boji proti parazitům.

Program Harmony vznikl ve Francii v roce 2008 ve spolupráci společnosti Mondelēz International, s mlynáři, pěstiteli pšenice a zemědělskými družstvy. Na jeho vývoji se podílely i neziskové a výzkumné organizace. Správné dodržování stanovených postupů je předmětem pravidelných auditů. V současnosti je do Iniciativy Harmony zapojeno 1 600 zemědělců, 13 mlýnů a 26 družstev ze sedmi zemí, Francie, Belgie, České republiky, Itálie, Polska, Španělska a Maďarska. V roce 2019 vyprodukovali bezmála182 tisíc tun pšenice. Rozšiřováním programu Harmony by měla roční produkce pšenice do roku 2022 vzrůst na více než 282 tisíc tun.

Více informací o Iniciativě Harmony na https://harmony.info/cs-cz#.

TOP MÓDA

Kožené rukavice

Firma NAPA Dobříš s.r.o. byla založena v roce 1993 a dnes je největším výrobcem více

Zdravá prsa