Dle obsahu střev se pozná skutečný věk

Text: Prima Žena
29. ledna 2020 | 09:00

Skutečné stáří člověka ovlivňuje zásadně stav jeho střev. Během života se v nich podíl přátelských bakterií, které ovlivňují naše zdraví a imunitu, může zmenšit až stotisíc krát. Brněnští vědci ve spolupráci s Masarykovou univerzitou používají unikátní algoritmus pro stanovení skutečného věku podle složení střevního mikrobiomu.

Hodnocení:

Tiskni článek

Pošli článek

Stárnutí člověka a zvýšení rizika úmrtí určují zásadním způsobem střevní bakterie. Jejich složení se během života dosti výrazně mění. Např. bifidobakterií, které bývají označovány jako „bakterie věčného mládí“, mívají kojenci ve střevě až 90 procent, u sedmdesátiletého seniora však bývá jejich množství sníženo na pouhé tisíciny procenta. V Brně proto vznikl projekt pro studium mikrobiomového stáří, který přináší nový pohled na určování věku člověka, a dokonce určení rizika předčasného úmrtí, na základě studia složení střevního mikrobiomu. Čeští vědci tak umějí predikovat délku života a riziko předčasného úmrtí na základě určení mikrobiomového věku jedince. „Jedná se o průlom v určování reálného věku člověka,“ vysvětluje Petr Ryšávka, vedoucí výzkumu společnosti Medi Pharma Vision. „Díky molekulárně-biologické analýze dokážeme stanovit, zdali například třicátník není z důvodu narušení střevního mikrobiomu na úrovní devadesátiletého seniora.“ V rámci projektu analyzovali výzkumníci přes 4000 vzorků mikrobiomů a na základě jejich vyhodnocení vyvinuli algoritmus pro stanovení skutečného věku podle zastoupení jednotlivých bakterií. Projekt úzce spolupracuje s Masarykovou univerzitou, která se zabývá studiem mikrobiomu a jeho vlivu na lidské zdraví, např. rakovinu tlustého střeva, antibiotickou rezistenci u bakterií apod.

Vláknina a probiotika místo stresu a konzervantů
Poznání mikrobiomového věku představuje důležitý ukazatel zdravotní kondice, který nejenže odhalí reálné stáří člověka, ale současně může predikovat i riziko vzniku řady onemocnění včetně smrtelných. Díky včasnému odhalení velkého rozporu mezi nominálním věkem jedince a jeho věkem mikrobiomovým lze totiž nepříznivý trend zastavit a změnou životního stylu předejít fatálním důsledkům. „Kondici mikrobiomu ovlivňuje celá řada faktorů a při včasném zásahu lze u jedince, jehož mikrobiomový věk přesahuje i devadesát let, opět vytvořit mikrobiom dvacetiletého mladíka s optimistickou životní prognózou,“ uvádí Petr Ryšávka. Kromě nadužívání antibiotik a konzumace potravin s konzervanty, které v řadě případů způsobují stárnutí mikrobiomu, lze totiž na střevní bakterie působit také pozitivně. Mezi možnosti omlazování střevní mikroflóry patří konzumace fermentovaných mléčných pokrmů, jako jsou jogurty, kefíry nebo fermentované zeleniny. Nejmodernější forma omlazováni mikrobiomu je postavena na individualizovaném přístupu obohacování střevního mikrobiomu probiotickými bakteriemi.
 

Přihlášení | Registrace

Zapomněla jste heslo?

Soutěže

TOP SEX A VZTAHY

Dokonalý Valentýn

Svátek sv. Valentýna počítají zamilovaní k nejdůležitějším dnům v roce. více

TOP DOMOV

Šťastné datum

Proč je dobré pamatovat si výročí? Nemusíme připomínat, že pamatovat si termín více

TOP CESTOVÁNÍ

Hvězdám blíž

Návštěva hvězdárny je zážitek – v Teplicích ovšem začne dřív, než se zadíváte více

TOP GURMÁN

Poklad Jižní Ameriky

Ekvádor obvykle nenajdete na seznamu největších producentů kávy. více

TOP SPOLEČNOST

Jackson v Praze

V září to bude už čtyřiadvacet let, co Michael Jackson poprvé a naposledy navštívil Prahu. více

Skincare dieta

Zatímco jsou všichni zaneprázdněni debatou o novoročních dietách, švédská skintech více

Venkovní obývak

Nejznámější pařížské zahrady, Times Square či Bryant park v New Yorku více

Plánujete stítění?

V zimě už sice plánujeme letní dovolenou, ale jelikož nám není v našich domovech horko, více