Relaxujte díky hořčíku
Text: Prima Žena
5. srpna 2014 | 15:00
Podle odhadů minimálně třetina Čechů trpí nedostatkem hořčíku (Magnesia). Dnešní běžná strava je totiž poměrně chudá na tento minerál, navíc lidské tělo vstřebává hořčík z mnoha potravinových doplňků jen obtížně. Přitom Magnesium patří do skupiny tzv. esenciálních minerálů, tedy látek pro naše tělo naprosto nezbytných.
Podobné články
S nedostatkem Magnesia se potýkají nejvíce lidé fyzicky aktivní, obzvlášť sportovci. „Fyzická zátěž a stres zvyšují spotřebu hořčíku. Tento minerál reguluje srdeční rytmus, umožňuje svalům se správně napínat a uvolňovat, snižuje krevní tlak a také je potřeba k výrobě ATP, což je hlavní zdroj energie v našich buňkách, který je navázán na ionty hořčíku,“ vysvětluje Josef Šverma, dlouholetý instruktor běhání.
Ovšem dostatečný přísun hořčíku je také zásadní pro těhotné ženy s ohledem na to, že jde o klíčový minerál odpovědný za správný růst plodu, jeho kostry a později zubů narozeného dítěte. Další rizikovou skupinou jsou lidé ve středním a starším věku. Hořčík často chybí pacientům trpícím cukrovkou, ale i cévními příhodami, rakovinou, obezitou a dalšími civilizačními chorobami.
Ve stravě hořčíku ubývá
Magnesium je přirozeně obsaženo mj. v zelené listové zelenině, v banánech, celozrnných výrobcích, luštěninách, ořeších, mořských rybách či v minerálních vodách. Nicméně množí se informace vědců, že i v těchto potravinách se během let snižuje podíl hořčíku, což je dáno především jejich nešetrným pěstováním či přípravou. Strava bohatá na tuky a cukry negativně ovlivňuje schopnost vstřebávání Magnesia ze střev.« předchozí strana 1 2 3 další strana »