Relaxujte díky hořčíku

5. srpna 2014 | 15:00

Podle odhadů minimálně třetina Čechů trpí nedostatkem hořčíku (Magnesia). Dnešní běžná strava je totiž poměrně chudá na tento minerál, navíc lidské tělo vstřebává hořčík z mnoha potravinových doplňků jen obtížně. Přitom Magnesium patří do skupiny tzv. esenciálních minerálů, tedy látek pro naše tělo naprosto nezbytných.

Hořčík je například zásadní pro normální činnost všech našich svalů i nervů, bez jeho pomoci je totiž tělo nedokáže uvolnit. Proto se nedostatek Magnesia mj. projevuje křečemi ve svalech, tiky, mravenčením, nadměrnou podrážděností, nespavostí, stresem.

S nedostatkem Magnesia se potýkají nejvíce lidé fyzicky aktivní, obzvlášť sportovci. „Fyzická zátěž a stres zvyšují spotřebu hořčíku. Tento minerál reguluje srdeční rytmus, umožňuje svalům se správně napínat a uvolňovat, snižuje krevní tlak a také je potřeba k výrobě ATP, což je hlavní zdroj energie v našich buňkách, který je navázán na ionty hořčíku,“ vysvětluje Josef Šverma, dlouholetý instruktor běhání.

Ovšem dostatečný přísun hořčíku je také zásadní pro těhotné ženy s ohledem na to, že jde o klíčový minerál odpovědný za správný růst plodu, jeho kostry a později zubů narozeného dítěte.  Další rizikovou skupinou jsou lidé ve středním a starším věku. Hořčík často chybí pacientům trpícím cukrovkou, ale i cévními příhodami, rakovinou, obezitou a dalšími civilizačními chorobami.

Ve stravě hořčíku ubývá

Magnesium je přirozeně obsaženo mj. v zelené listové zelenině, v banánech, celozrnných výrobcích, luštěninách, ořeších, mořských rybách či v minerálních vodách. Nicméně množí se informace vědců, že i v těchto potravinách se během let snižuje podíl hořčíku, což je dáno především jejich nešetrným pěstováním či přípravou. Strava bohatá na tuky a cukry negativně ovlivňuje schopnost vstřebávání Magnesia ze střev.
Optimální denní přísun hořčíku činní cca 300 mg, což je poměrně velké množství. Proto je často nezbytné jej doplňovat prostřednictvím doplňků stravy. Z hlediska snadného vstřebávání je ideální dodávat tento minerál prostřednictvím nápoje, jako je například Calm Magnesium. Jde o hořčíkový nápoj v prášku, který byl vyvinutý předním odborníkem na výživu Peterem Gillhamem a stal se nejprodávanějším doplňkem Magnesia v mnoha zemích. Představuje patentovaný postup, který přináší nejvstřebatelnější, nejefektivnější a rychle účinkující hořčík do těla. „Calm Magnesium je ve formě citronanu hořečnatého v iontové podobě s vyváženým pH, naše tělo jej velice snadno vstřebává na rozdíl od jiných „levnějších“ forem hořčíku. Proto je ulevující účinek téměř okamžitý,“ popisuje své zkušenosti s Calm Magnesiem instruktor běhání Josef Šverma.

Jak vlastně hořčík v těle funguje?

„Představte si, že při každé aktivitě se naše buňky mění. Když se buňka svalu stáhne a sval se napne, tak do buňky vchází vápník a ona se tak dostává do aktivního stavu. Aby se buňka mohla uvolnit a dostat do klidového stavu, je potřeba hořčík, který vytlačí vápník z buňky ven,“ vysvětluje Josef Šverma.

Pokud máme v těle nedostatek hořčíku, tak vlastně dochází k neustálé stimulaci buněk vápníkem, tedy nedojde k jejich žádoucímu uvolnění. Na tomto mechanismu si lze snadno představit právě projevy křečí, mravenčení, tiků, nespavosti, podrážděnosti či napětí.
Jednoduchý test, zda máte v těle dostatek hořčíku, si můžete udělat zde:

Doplněk stravy Calm Magnesium si můžete objednat v e-shopu na www.darzprirody.cz či jej zakoupíte ve vybraných obchodech zdravé výživy, bylinkářstvích, wellness & fitness centrech, kosmetických studiích a v některých lékárnách. Balení s obsahem 226 gramů zakoupíte za cenu 539,- Kč a vystačí Vám až na 3 měsíce. Více na www.darzprirody.cz.

Partnerská krize

Krize ve vztahu může potkat každý pár. Je to přirozená fáze ve vývoji vztahu. více

Světlo do života

Společnost ELUSIA se již mnoho let těší oblibě svých partnerů, ať už architektů, více