Blíží se léto, a s ním spojené období grilovaček

08.06.2023

Venku jsou rozkvetlé keře a rostliny, den je výrazně delší než noc, a teploty míří nad dvacítku. Oblíbené období pro všechny milovníky grilovaných dobrot je tu! Pojďme si o dobrém jídlu, a k němu neodmyslitelně patřícím omáčkám a dalším dochucovadlům, popovídat s jedním z předních výrobců chilli delikates – Honzou Jaškem a Richardem Belžíkem, zakladateli firmy My-Chilli.

Kdo je vlastně My-Chilli?

"Dobrá otázka, ale on ten název to tak trochu napovídá", reaguje Honza. "Jsme ryze česká firma, kterou jsme jako dva kamarádi s Honzou založili v roce 2014, protože oba milujeme chilli papričky a jejich pěstování, a výroba domácích omáček z vlastních paprik, nás přivedla k myšlence založit si vlastní byznys", doplňuje Richard. "Na trhu jsme devátým rokem, a jsme hrdí na to, co jsme vytvořili. Firmu jsme zakládali s myšlenkou vyrábět omáčky, které jsou založené na té nejvyšší možné kvalitě, a na netradiční kombinaci chutí. Nechtěli jsme jen zeleninovou směs, co pálí. Chtěli jsme vyrábět omáčky, které fantasticky doplní jakékoli jídlo, ale nepřebijí jeho chuť. Dva roky po vzniku společnosti přišlo první ocenění naší práce – třetí a druhé místo ze světové soutěže The World Hot Sauce Awards, za naše cibulové chutney, a hořčičnou omáčku s medem. Rok nato jsme získali první místo s Barbecue omáčkou se sušenými rajčaty", říká Honza.

S medailemi za zády

Tak by se dalo s trochou nadsázky hovořit o My-Chilli. Jejich ocenění totiž zdaleka nekončí u jedné soutěže, v roce 2019 získali v londýnské soutěži Great Taste Awards titul Great Taste Producer, což splňují pouze výrobci, kteří v této soutěži získali ocenění tři roky po sobě. Na české chilli scéně je firma velmi dobře známá, protože i v českých soutěžích jejich omáčky získávají pravidelně medailové místa, včetně těch nejvyšších. Přestože firma neustále roste, stále si udržují zásady, které si stanovili na začátku. "Každá paprika, každá cibule, hruška nebo kiwi u nás prochází ruční kontrolou. Jakákoli surovina, která nesplňuje naše kritéria, končí nekompromisně v koši. Spousta výrobců džemů kupuje ovoce druhé kvality. To u nás neexistuje, například jahody do našeho džemu si sami chodíme trhat k farmářům na jižní Moravě, a ještě ten den z nich vaříme džem" vysvětluje Richard.

Pálivost nesmí zabít chuť jídla

Jedna ze zásad My-Chilli, díky které se dá jakýkoliv výrobek z jejich kuchyně použít přímo na jídlo, aniž byste litovali, protože kromě palu necítíte vůbec nic. Ba naopak, většina výrobků má nižší až střední pálivost, abyste dobře vnímali chuť dalších surovin, jako je například kiwi a limeta, jedna z jejich dalších oceněných chilli omáček. "Všechny dobroty od nás, tedy vlastně kromě jediné, jsou určeny přímo na hotový pokrm. Pyré z Carolina Reaper je jediný výrobek, u kterého říkáme, že se má použít jako instantní dodavatel palu, který ale nemá nijak zvláštní chuť a musí se ředit. Je to lehce tekutá pasta z nejpálivějších papriček na světě, a používá se v koncentraci 2-3 kapky na talíř jídla", směje se Honza, při pohledu na malou lahvičku s pekelně červeným obsahem a nápisem "extrémně pálivé".

Omáčka z pečených paprik podle My-Chilli

Zeptali jsme se Honzy a Richarda, jestli se s námi podělí o recept na nějakou dobrou omáčku, kterou si může každý uvařit sám, doma, bez složitého vybavení. S radostí souhlasili, tak si připravte prkno, nůž a hrnec. Jde se na to!

Ingredience:

- 1 kg červených paprik typu kapie ve stavu maximální zralosti
- 150 ml octa
- 80 g třtinového tmavého cukru
- 40 g česneku
- 8 g soli
- Snítek oblíbené bylinky (například tymián nebo rozmarýn)
- Chilli papričky na dochucení (podle toho, jak chcete omáčku pálivou)
- Zavařovací sklenice (pokud chcete omáčku uchovat)
- Voda (v případě, že omáčka příliš zhoustla)

Postup:

Kapie pečlivě omyjte, osušte, a vložte ideálně na gril, pokud nemáte možnost grilu, tak do trouby na nejvyšší teplotu. Cílem je papriky silně opéct při velmi vysoké teplotě tak, aby slupka byla spálená, dužina papriky změklá, ale ne vysušená. Díky tomu získá paprika krásně nakouřenou chuť. Jakmile jsou papriky na povrchu spálené, vložte je do mísy, přikryjte utěrkou nebo mikrotenovým sáčkem, a nechte 20 minut odpočívat, aby se slupka oddělila od dužiny. Jakmile papriky vychladnou, odstraňte stopku, vnitřní část se semeny, a spálenou slupku. Zbylou dužinu zbavenou slupky smíchejte s octem a rozmixujte tyčovým nebo podobně výkonným mixérem do hladka. Vložte do hrnce, přidejte cukr, česnek, sůl, snítko bylinky svázané provázkem tak, aby šly bylinky snadno vyjmout, a vařte na mírném ohni 20 minut. Omáčku ochutnejte a případně dolaďte dle vašich preferencí. Až v této chvíli přidejte nasekané čerstvé chilli papričky zbavené semen, opět rozmixujte do hladka, vařte dalších 20 minut na mírném ohni. Pokud omáčka příliš zhoustla, přidejte trochu vody. Hotový výrobek vydrží v lednici měsíc, ale pokud si chcete uvařit omáčku do zásoby, můžete ji nalít do sterilovaných horkých sklenic, a zavařit stejně jako například okurky – ve vodní lázni, na 80 st Celsia, po dobu 20 minut.