Poznej svoji kávu

06.05.2021

Kávu milujeme a velká část nás jí denně vypije alespoň jeden šálek. Pijeme ale opravdu dobrou kávu? V domácích podmínkách si bohužel zpravidla jen zalijeme pravého turka - anebo ještě hůř - připravíme instantní kafe. 

Robusta nebo arabika? Robusta neboli canephora je vyhledávaná pro vyšší podíl kofeinu a typickou až svíravou hořkost. Z hlediska chuťového je spíš průměrná. Ale ani u čisté arabiky nemáme jistotu, že si opravdu pochutnáme. Každá odrůda arabiky má rozdílné složení co do kyselin a cukrů.

Univerzální odrůda kávy, která chutná všem, neexistuje, doporučit ale můžeme tyto tři: Bourbon je příjemně sladká, plné chuti s tóny čokolády a karamelu, caturra lehce chutná po bobulovitém ovoci i čokoládě a mezi odborníky je velmi oceňovaná geisha, ocení ji i kávoví laici, voní a chutná po cukrové vatě, sušených brusinkách, papáje a javorovém sirupu.

Kvalitní a chutná káva potřebuje péči

  • Největším nepřítelem čerstvě pražené kávy je teplo, světlo a především kyslík. Nemletá zrnka proto skladujeme ve speciální dóze s gumovým těsněním, ideálně i s jednosměrným ventilem, aby nemohla absorbovat pachy.
  • Otevřené balení by se mělo spotřebovat do dvou, maximálně čtyř týdnů. Ideální na skladování jsou vakuové nádoby, ze kterých vytlačíme všechen přebytečný vzduch.
  • Kávu není dobré mlít dopředu ani kupovat už namletou. Mletá káva totiž velmi rychle oxiduje a dokáže si tak udržet své aroma a chuť jen několik minut po namletí.
  • Existuje mnoho způsobů přípravy kávy a každá vyžaduje jinou hrubost namletí - na espresso například potřebujeme kávu daleko jemnější než třeba na french press.
  • Pro přípravu jednoho až dvou šálků kávy denně se hodí ruční mlýnky, pro větší množství nebo na espresso volíme elektrický mlýnek.
  • Správný poměr vody určí chuť. U filtrované kávy se jako ideální poměr uvádí asi 60 g na litr vody, u espressa je to 7 g na 25 ml vody.
  • Pokud nám z kohoutku teče tvrdá voda, vyplatí se používat filtr.
  • Důležitá je i teplota vody. V žádném případě by se káva neměla zalévat vroucí vodou, spálila by se. Ideální teplota se pohybuje mezi 90 až 93 °C podle způsobu přípravy.
  • Obvykle se dá káva pít už po vychladnutí asi na 70 °C. Ve filtrované kávě ucítíme nejvíce chutí, když ji necháme zchladnout na 40 až 50 °C. Platí, že jak káva chladne, slábne její aroma, ale je i méně hořká, na druhou stranu na povrch vystupují její chutě.
  • Důležité je nenechat uvařenou kávu stát déle než dvě hodiny.

Pravidla pro správné servírování neexistují. Kávu pijeme z nádoby, která nám je příjemná -porcelánový nebo keramický šálek či sklenka. Vhodnější je ale použití spíš silnostěnných nádob.


Frappuccino

Tento osvěžující, mírně alkoholický nápoj podáváme a pijeme rychle, aby led kávu příliš nezředil. Ledové kostky si můžeme udělat i z kávy. Samozřejmě můžeme zcela vynechat likér a místo něj přidat kopeček mandlové zmrzliny.

Potřebujeme:

200 ml espressa, 2 lžičky cukru, 4 lžíce smetany, 1 lžíci amaretta, asi 10 kostek ledu nebo hrst ledové tříště

Postup:

Do šejkru nalijeme mírně prochladlé espresso, přidáme smetanu a amaretto. Ledové kostky rozmixujeme nebo v utěrce paličkou roztlučeme a přidáme k nápoji. Dobře promícháme a přes sítko nalijeme do vysoké sklenice s ledem.

Irská káva

Pravá horká irská káva připravená z kvalitní whisky se pije přes vrstvu tučné smetany. Každý jiný způsob servírování nás jen připraví o požitek. Zahřeje a povzbudí nejenom v chladných zimních měsících.

Potřebujeme:

200 ml horké kávy, 4 lžíce irské whisky, 2 lžičky třtinového cukru, 1 lžíci ušlehané smetany (ne ve spreji)

Postup:

Sklenici o objemu 230 ml nejprve zahřejeme zalitím horkou vodou, kterou následně vylijeme. Poté nasypeme třtinový cukr a přelijeme čerstvě připravenou filtrovanou kávou. Dobře promícháme a dolijeme whisky. Přes lžičku nalijeme mírně našlehanou 30% smetanu, aby vytvořila vrstvu vysokou zhruba 2 cm.  


Text: Zuzana Langová

Zdroj: Časopis ESTETIKA