Dary lesa usušíme

16.08.2021
Také se ve vás při procházkách lesem probouzí prastará sběračská vášeň? Houby mají zkrátka v našich kuchyních pevné místo. Nejčastěji skončí ve smaženici, přidávají se k masu, nakládají anebo se suší... Věděli jste, že je pohodlně usušíte i bez slunce nebo sušičky v troubě?


Houbařit chodí dvě třetiny z nás, často celé rodiny. Houby totiž představují lahůdku, která si našla cestu nejen do našich kuchyní, ale hlavně srdcí. Ale zatímco dříve houby nahrazovaly v chudších rodinách drahé maso, dnes jde o delikatesu a vítané zpestření jídelníčku.


Odjakživa oblíbené

K houbám máme jako národ neobyčejně blízko, a to už hodně dlouho. Už první písemné prameny ze 14. století dokládají hojné používání hub v naší lidové kuchyni. Skutečně masové rozměry však houbaření nabralo v Čechách, na Moravě i ve Slezsku až v 19. století, a tato sběračská vášeň trvá v nijak nezmenšené míře dodnes.


Sušení hub

Není jen nestarším způsobem konzervace této pochoutky, ke které se pak můžeme vrátit v zimě. Takto upravené houby totiž mají intenzívnější chuť a aroma, a proto jsou jídla, která prostě připravíte lépe z hub sušených. Pokaždé však nemáte po ruce sušičku potravin. Nic se neděje, houby jde snadno usušit i v multifunkční troubě.
Dobu sušení v troubě jde jen těžko odhadnout přesně, závisí na míře vlhkosti a velikosti plátků hub. Nezapomeňte však, že vše musí být opravdu důkladně vysušené, protože jinak hrozí, že vám začne úroda během skladování (ideálně ve vzduchotěsných dózách nebo plátém sáčku) plesnivět.


Postaru na slunci

Houby určené na sušení je potřeba nejprve správně připravit. Vybíráme pěkné, pevné a co možná nejsušší klobouky i nožičky. Nasucho je očistíme a pokud je houba lehce červivá, napadenou část odkrojíme. Hlavy i nohy nakrájíme na plátky ne silnější, než dva milimetry a vyrovnáme na síto, můžeme ale také sušit na listu novin. Takto připravené houby umístíme na stinné, suché a dobře větrané větraného místo.


Pokud hezky svítí sluníčko, už za hodinku už vidíme, jak houby sesychají. Po dvou až třech hodinách, když jsou houby již zhruba poloviční můžeme je začít lehce natřepávat.


Dobře usušené houby se při ohnutí zlomí a křupnou při protřepání mají příjemný, lehce šustivý zvuk.