I vaše babička to ví... Přírodní probiotika obsažená v Kimchi zatočí s rýmou a nachlazením.

Nastalo chladno a s ním možná pociťujete i změny svých chutí. Možná vás překvapí, že si vaše tělo říká o tučnější stravu, o teplé polévky a možná i častější jídlo. Je to tím, že tělo vydává více energie, aby se zahřálo, aby fungovalo v chladnějším prostředí, vyrovnávalo se s rozmanitostí počasí i teplot vnitřních a vnějších.
V zimě nejsou vhodné syrové potraviny, ale teplé nebo jinak zpracované. Pokud máte rádi zeleninu a ovoce, můžete využívat zásob z letní úrody, které mohou být sušené, mražené nebo fermentované. Tento postup uchování je pro náš organizmus ten nejideálnější a nejpřínosnější.
Fermentaci znali už staří Číňané, léčitelé v starověkém Řecku i Indii. Naše babičky a prababičky kvašeným zelím léčily kdejakou nemoc. Nachlazení, rýma, kašel, těžké břicho, špatné trávení, únava, špatný spánek – vždy pomohlo kvašené zelí. Až vědci na přelomu 19. a 20. století zjistili, že při tomto kvašení vznikají v potravinách enzymy, vitaminy a kmeny probiotik, které v našich tělech utváří správnou mikrofloru a likvidují nechtěné mikroorganismy a plísně. Zároveň v kvašeném pokrmu vzniká větší množství vitamínů, a ty jsou pak i lépe stravitelné než syrové potraviny.
Známý salát KIMCHI z čínského zelí, kořenové zeleniny a dalších ingrediencí je hitem nejen v Asii, ale dnes už po celém světě a i u nás.
"Kimchi má oproti klasickému kysanému zelí výraznější chuť. Jeho zajímavou chutí je "umami", více křupe a chvílema až štípe a brní na jazyku. Kimchi má rozsáhlejší přínosy na naše zdraví než klasické české kvašené zelí, a to zejména díky kombinaci více druhů zeleniny. Je to vitamínová bomba a antioxidant", říká Kamila Lhotáková, spolumajitelka značky Beavia.
Více informací i recepty najdete na www.beavia.com