Jak na zdravější vánoční koláčky?
Jak na zdravější vánoční koláčky?
Čím nahradit cukr? Všechny alternativy cukru mohou být zdravější, ale rozhodně nejsou bez kalorií. Pokud cukr vyměníte za jiná sladidla, obzvláštnite své výtvory jinou sladkou příchutí. Klasický bílý cukr vyměňte za kokosový cukr, nebo datlový, agavový, či rýžový sirup. Med na pečení nepoužívejte, při tepelné úpravě se prospěšné látky v něm obsažené degradují.
Čím nahradit vejce? Chia semínky nebo lněným semínkem. Pro ideální strukturu je namočte do vody a rozmixujte. Vajíčko nahradí i jedna lžička tapiokového škrobu v rostlinném mléce.
Čím nahradit máslo? Odlehčete máslový krém kakaovým máslem nebo pundigy, které mají delší dobu trvanlivosti. Místo másla použijte kvalitní kokosový olej, Ghí máslo nebo ovocné pasty, které propojí jednotlivé ingredience a není třeba pečivo či plnku oslazovat cukrem.
Naplňte linecké pečivo domácími džemy a klevelami či oříškovými krémy z naší vlastní produkce. Jednoznačně nejchutnější je pistáciový krém a šípkový džem. Místo přeslazeného krému z obchodu použijte lískový krém s belgickou mléčnou čokoládou.
Po pečení si za odměnu dopřejte svařené víno, které provoní celý Váš domov a skvěle zjemní a ochutí i šálek vánočního punče. Mámechuť Vám přeje bohatého Ježíška!