Jak na zdravější vánoční koláčky?

20.12.2022
Vůně pečeného čaje, svařeného vína, lineckých koláčků, perníků, vanilky a skořice za chvíli provoní nejednu domácnost. Také patříte mezi milovníky sladkého, ale zároveň chcete připravit zdravější alternativu? Podívejme se na pár chytrých tipů pro zdravější pečení a snažší strávení vánočních cukrovinek. Upřímně si ale řekněme, že pokud upečete koláčky zdravěji, tak to neznamená, že je můžete sníst všechny najednou! 


Jak na zdravější vánoční koláčky?

Vyzkoušejte zdravější a výživnější celozrnou a špaldovou mouku na pečivo či žitnou mouku, která se hodí hlavně do perníků. Přidejte perníkový pepř či kypřicí prášek z vinného kamene v bio kvalitě bez sulfátů. Kombinovat můžete i klasickou mouku s různými druhy bezlepkových mouk. Obecně platí, že bezlepkové mouky stačí v receptech poméně a tyto mouky vyniknou svojí chutí. Zkuste mouku z kokosu, mandlí, rýže, banánů či pohanky.


Čím nahradit cukr? Všechny alternativy cukru mohou být zdravější, ale rozhodně nejsou bez kalorií. Pokud cukr vyměníte za jiná sladidla, obzvláštnite své výtvory jinou sladkou příchutí. Klasický bílý cukr vyměňte za kokosový cukr, nebo datlový, agavový, či rýžový sirup. Med na pečení nepoužívejte, při tepelné úpravě se prospěšné látky v něm obsažené degradují.


Chuť vánočního cukroví je nezapomenutelná i díky kvalitním surovinám, nejen že jsou pak koláčky chutnější, ale pokud se vyhnete živočišným produktům, Vaše cukroví vydrží déle!


Čím nahradit vejce? Chia semínky nebo lněným semínkem. Pro ideální strukturu je namočte do vody a rozmixujte. Vajíčko nahradí i jedna lžička tapiokového škrobu v rostlinném mléce.


Čím nahradit mléko? Jednoduše rostlinnými variantami. Do tuhého krému použijte sójovou smetanu, kokosové mléko nebo pudinky bez umělé pachutě.


Čím nahradit máslo? Odlehčete máslový krém kakaovým máslem nebo pundigy, které mají delší dobu trvanlivosti. Místo másla použijte kvalitní kokosový olej, Ghí máslo nebo ovocné pasty, které propojí jednotlivé ingredience a není třeba pečivo či plnku oslazovat cukrem.


Práškový cukr na obalování zastoupí pravá mletá bourbonská vanilka, kokosová mouka, sladké sušené mléko nebo kokos. Nebojte se experimentovat a obalte své cukroví levandulovým cukrem nebo nejtmavším nerafinovaným kakaem, nebo vyzkoušejte karob.


Naplňte linecké pečivo domácími džemy a klevelami či oříškovými krémy z naší vlastní produkce. Jednoznačně nejchutnější je pistáciový krém a šípkový džem. Místo přeslazeného krému z obchodu použijte lískový krém s belgickou mléčnou čokoládou.


Jako posyp koláčků upřednostněte drcené kakaové boby, tenké mandlové plátky, pecičky z hořké čokolády, lyofilizované ovoce či různé druhy oříšků.


Po pečení si za odměnu dopřejte svařené víno, které provoní celý Váš domov a skvěle zjemní a ochutí i šálek vánočního punče. Mámechuť Vám přeje bohatého Ježíška!