Jak si zařídit letní kuchyň

24.05.2022

Letní teplé večery úplně vybízí k tomu, aby si člověk ukuchtil něco venku. Ne každý má to štěstí a má doma postavenou tzv. "letní kuchyň", kde by měl veškeré vybavení a zázemí jako v té klasické domácí kuchyni. Ale to nevadí, protože v "letní kuchyni" si člověk vystačí s málem, a přitom zvládne vykouzlit úžasné pokrmy.
Léto se nese především v duchu grilování a nejrůznějších salátů, protože komu by se v tom parnu chtělo jíst pečenou kachnu nebo svíčkovou se šesti. Takže z tohoto vyplývá, že vám do letní kuchyně postačí základní vybavení:

• Gril, popřípadě plotýnkový vařič a na něj grilovací pánev,
• lednice nebo alespoň chladící box,
• ostrý nůž,
• prkénko,
• velká mísa na salát,
• hmoždíř,
• mlýnek,
• velký džbán
• dostatek skleniček na víno či pivo.

Gril:

Snad v každé domácnosti člověk najde nějaký ten gril, ať už nový nebo starý, ať klasický na dřevo s otevřeným ohněm nebo ty modernější plynové či elektrické.
Za mě je nejkrásnější a nejchutnější grilovat na klasickém grilu na dřevo, ale umět na tomto grilu grilovat je umění, protože člověk nedokáže ovlivnit sílu žáru. U těchto grilů doporučuji si pořídit i grilovací hliníkové tácky, protože jídlo nepřijde přímo do styku s ohněm, a tak se tak rychle nespálí. Děti si na něm mohou pak opéct špekáčky, či si můžete udělat pečené brambory v popelu, což na elektrickém či plynovém grilu nejde.
Elektrický či plynový gril má ovšem tu výhodu, že jde regulovat jeho žár, a tak se na něm maso lépe a rovnoměrněji propeče.

Grilovací pánev:

Pokud nemáte to štěstí a nevlastníte jeden z výše uvedených grilů, nevěste hlavu, postačí vám i kvalitní (nejlépe těžká litinová) grilovací pánev, kterou můžete v průběhu roku využít na grilovaní i doma.

Hmoždíř:

Hmoždíř používaly již naše babičky a v dnešní době je hodně opomíjená. Lidé si koření kupují již předemleté/rozdrcené přímo od výrobce, což je velká škoda. Čerstvě nadrcené koření má úplně jinou chuť a v hmoždíři si rozdrtíte nejen koření, ale můžete přidat i čerstvé bylinky, česnek, olivový olej či citrón a máte během pár minut úžasnou čerstvou marinádu na maso či pečenou zeleninu.

• Velká mísa na salát
Ke grilovanému masu je ideální jako příloha čerstvý salát, ať už jen mix zelených listových salátů nebo třeba řecký salát doplněný o sýr feta. Nejhorší je, když není salát pořádně promíchaný a zálivka není na všech kouscích, takže si pamatujte, že základem dobrého salátu nejsou jen kvalitní suroviny, ale i velká mísa, ve které máte dostatek místa na promíchání a salát vám nevypadává ven.

• Mlýnek na pepř
Když si ugrilujete pořádný vyzrálý "flák" masa, vždy jej osolte a opepřete až těsně před podáváním na talíři. Nejlepší pepř je ten čerstvě namletý. To opravdu pak nemusíte maso před grilováním ničím potírat ani marinovat.

• Velký džbán
Strávníci se musí i napít a když je teplo, tak se toho vypije opravdu hodně a nikoho nebaví pořád běhat ke kohoutku si dopouštět vodu. Nezapomeňte si pořídit i džbán na vodu, alespoň 3 l a naházejte do něj lístky máty či kousky ovoce, abyste vodu přírodní cestou ochutili.

• Skleničky:
Mějte vždy po ruce dostatek skleniček. Za povšimnutí stojí 3 druhy skleniček na víno - prosecco.