Jarní očista se zeleným čajem matcha

15.03.2022

Přes zimu se v našem organismu nahromadila spousta potenciálně škodlivých látek, které mohou mít na naše tělo negativní vliv. Máme pro vás ale dobrou zprávu - dá se s nimi bojovat pomocí antioxidantů a chlorofylu.

Co jsou antioxidanty?

Antioxidanty jsou přírodní látky, které bojují s volnými radikály. Ty přirozeně vznikají v těle vlivem stárnutí nebo při metabolických procesech a jejich množství se může navyšovat vlivem znečistěného prostředí nebo špatnou stravou. Molekuly volných radikálů mají lichý počet elektronů, poškozují jiné buňky a "kradou" jim jeden elektron. Tento oxidativní stres může způsobit rychlejší stárnutí tkání i orgánů. Antioxidanty však dokáží volnému radikálu věnovat chybějící elektron a pomáhají tak chránit zdravé buňky.

Kde antioxidanty najdeme?

Nejbohatším zdrojem antioxidantů je čerstvé ovoce, zelenina, zelený čaj, nebo koření. Mezi nejsilnější antioxidanty patří vitamíny A, C a E a nejvíc jich najdeme v čerstvém ovoci, například v lesních plodech, v rakytníku či v kiwi. V zelenině doporučujeme například brokolici, špenát nebo červenou řepu. Antioxidanty najdeme i v koření jako je skořice nebo majoránka nebo v zeleném čaji matcha. Matcha obsahuje vysoký podíl antioxidantů zvaných katechin, které mohou podpořit imunitní systém a pomáhají tělu odstraňovat volné radikály a buňkám zůstávat zdravé.

Chlorofyl - životodárná krev rostlin

Proces výroby matcha vyžaduje zastínění lístků před slunečním světlem, čímž se v nich výrazně zvýší produkce chlorofylu. Výsledný obsah chlorofylu z něj dělá silný antioxidační prostředek, který má schopnost "vypláchnout" z těla těžké kovy a chemické toxiny.

Proč Matcha Tea z Japonska?

Matcha Tea je zelený čaj z Japonska. Čajovníky se před sklizní zastiňují, sbírají se jen ty nejzelenější vrchní lístky, následně se suší a melou na jemný prášek. Díky velkému obsahu chlorofylu je matcha plný antioxidantů a aminokyselin. Protože se nelouhuje, ale pije se celý list nadrcený na jemný prášek, můžeme využít maximum těchto antioxidantů. Obsahuje i vitamíny A, C, E, stopové množství minerálů a až 30 % vlákniny. Matcha povzbuzuje mozek, zlepšuje soustředění a dodává postupnou dávku energie. Stačí zalít vodou, pár sekund protřepat a může se pít. Když se nápoj ještě dochutí čerstvou ovocnou šťávou nebo medem, máte vitamínovou bombu plnou přírodních antioxidantů.

www.matchatea.bio