Jídelní stůl spojuje i rozděluje

Propojení kuchyně s obývákem je častým trendem moderního bydlení, který přináší řadu výhod, jako je větší prostor, lepší komunikace a společné chvíle. Také má pozitivní vliv na funkčnost, estetiku a atmosféru interiéru.
Takové propojení však vyžaduje i určité zásady a triky, jak zajistit harmonii obou, tak ve své podstatě rozdílných místností. Jedním z možných řešení je použití jídelního stolu jako spojujícího a zároveň členícího prvku.
Krásný a funkční
Je nejen praktickým kusem nábytku, který slouží k přípravě a konzumaci jídla, ale také může plnit dekorační a symbolickou funkci. Jako dekorace dokáže oživit interiér, dodat mu charakter a styl a vytvořit kontrast nebo soulad s ostatními prvky.
Stůl je ale také symbol, jenž reprezentuje rodinnou soudržnost, pohostinnost a společenskost. Proto je důležité zvolit správný tvar, velikost, materiál a barvu, které budou odpovídat potřebám a preferencím uživatelů.
Správný výběr
Vhodně zvolený stůl by měl být proporcionální k velikosti místnosti a počtu osob, které u něj budou zpravidla sedět. Příliš velký může působit těžkopádně a zmenšovat prostor, zatímco neúměrně malý bývá nekomfortní a nepohodlný. Obecně se doporučuje, aby mezi stěnou a opěradlem jídelní židle bylo alespoň 90 cm volného prostoru a aby každý přísedící měl k dispozici alespoň 60 x 40 cm vlastního místa.
Vzhled stolu by samozřejmě měl ladit s celkovým stylem a barevností interiéru a zároveň by měl mít možnost vyniknout jako dominantní prvek. Pokud jsou kuchyň a obývák zařízeny v jednotném dekoru, například v bílé, šedé nebo ve vzhledu dřeva, můžeme směle zvolit stůl v kontrastní barvě (černé, červené nebo nerez). Jestliže je naopak interiér pestře barevný až eklektický, designéři doporučují barevnost neutrální, jež bude nejlépe ladit s ostatními prvky. Důležité je také sladit materiál a tvar stolu s nábytkem a doplňky, například s kuchyňskou linkou či sedačkou.
Vhodné umístění
Je třeba se zamyslet i nad umístěním tak, aby jídelní stůl neblokoval průchod, ani nezakrýval výhled na okno nebo televizi. Ideální je, když je orientován podélně k oknu, aby využíval přirozené světlo, a když je umístěn v dostatečné vzdálenosti od kuchyňské linky, aby pokud možno nebyl v dosahu pachů a hluku. Minimální vzdálenost mezi stolem a kuchyňskou linkou by měla být 120 cm. To ovšem neplatí v případě, kdy je stůl pevnou součástí takzvaného kuchyňského ostrůvku.
Použití jídelního stolu jako spojujícího a rozdělujícího prvku mezi kuchyní a obývákem má několik výhod. V první řadě stůl vytváří optický předěl mezi oběma místnostmi, aniž by je úplně oddělil. Tím se zachová pocit otevřenosti a prostornosti, ale zároveň se vytvoří určité zóny pro různé aktivity.
Dále tvoří jakýsi sociální ostrov, místo pro společné stravování, setkávání a povídání nebo dokonce i hraní či práci. Tím podpoří rodinnou a společenskou soudržnost a zároveň využije potenciál celého prostoru. A konečně, stůl jako zajímavý solitér dokáže obohatit interiér o zajímavý a stylový prvek, který bude reflektovat osobnost a vkus uživatelů. Tím se zvýší estetická hodnota a pohoda celého bydlení.