Linecké cukroví z kvalitní špaldové mouky Babiččina volba
Pokud hledáte inspiraci pro vánoční pečení, vsaďte s námi na klasiku v podobě lineckého, které je vedle vanilkových rohlíčků bezesporu nejoblíbenějším českým cukrovím. Jeho jemná chuť ve spojení s marmeládou vás naplní touhou po rozsvíceném vánočním stromečku už nyní. Letos můžete posunout klasiku o úroveň výš tím, že zkusíte linecké upéct ze špaldové mouky, a navíc můžete získat v soutěži multifunkčního kuchyňského robota, který bude vaším parťákem nejen při pečení.
Přestože pochází z rakouského města Linc, patří linecké slepované cukroví mezi nejtypičtější vánoční cukroví českých domácností. Zkuste jej letos upéct trochu netradičně - se špaldovou moukou. Špalda je prastarý druh pšenice, která není šlechtěná a zachovává si vysoký obsah minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Mouka z ní je vzácná, protože pěstování je náročnější a vypěstuje se jí méně než pšenice seté, která se používá na výrobu klasické pšeničné mouky. Čemuž odpovídá i její cena. V českých obchodech je však možné najít i balení, v nichž je místo mouky špaldové běžná pšeničná, nebo je doplněna o pravou špaldovou mouku jen zčásti. Proto je potřeba dát si při výběru pozor. Do doby, než budou i pro špaldovou mouku platit podobná pravidla jako například pro šunku a jiné masové výrobky, můžete se orientovat alespoň zčásti podle obalu. Pokud na něm výrobce uvádí informaci o přítomnosti genomu pšenice seté, je pravděpodobné, že balení nebude obsahovat pouze kvalitní nešlechtěnou špaldu.
Dalším vodítkem je cena výrobku. Špalda je totiž cenná surovina právě z důvodu své nešlechtěnosti, protože jen tak si zachová své původní vlastnosti. Šlechtěním tyto vlastnosti ztrácí a přibližuje se běžné pšenici seté. Naším tipem jsou špaldové mouky tradiční značky Babiččina volba, která má ve svém portfoliu dvě - hladkou a celozrnnou. Obě procházejí přísným testováním v nezávislé certifikované odborné laboratoři a při jejich posledním testování bylo naměřeno množství pšenice špaldy na úrovni více než 95 %, což je aktuálně maximální možné detekovatelné množství.
Soutěže o kuchyňské roboty
Chcete si udělat radost už před Vánocemi? Zasoutěžte si o multifunkční kuchyňské roboty Gorenje na Facebooku či Instagramu Babiččina volba a získejte šikovnou pomocnou ruku, která se nikdy neunaví. Soutěže budou probíhat až do 20. 12., sledujte sociální sítě Babiččina volba.
Ingredience na linecké cukroví:
• 250 g hladké špaldové mouky Babiččina volba
• 125 g změklého másla
• 125 g moučkového cukru
• 1 vejce
• 1 lžička strouhané citronové kůry
• 1 lžička vanilkového extraktu
• marmeláda na slepování
Postup:
Mouku smíchejte s citronovou kůrou. Máslo utřete s cukrem a postupně vmíchejte vejce a vanilkový extrakt. Do máslové směsi zapracujte mouku Babiččina volba - vznikne vám hladké těsto. Těsto zabalte do potravinové folie a uložte alespoň na hodinu do lednice. Vychlazené těsto vyválejte na pomoučené ploše a vykrajujte vámi vybrané tvary. Jednotlivé kousky cukroví klaďte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte při teplotě 170°C do růžova, asi 3-5 minut, podle tloušťky těsta a velikosti cukroví. Vychladlé kousky slepujte marmeládou.