Maca, přírodní afrodiziakum
Maca peruánská, přezdívaná také jako peruánský ženšen, se stává stále více populární po celém světě. Najít ji můžeme ve vysokohorských Andách, v nadmořské výšce 4000 metrů, kde žádná jiné vegetace nepřežije. Navzdory očekávání se maca těmto nepříznivým podmínkám přizpůsobila a označuje se za tzv. adaptogenní látku. Díky tomu zvládne rapidně snižovat stres, reguluje nervový systém, zlepšuje náladu a může působit jako životabudič.
Maca má dlouholetou tradici již za doby Inků, kteří ji používali pro dodání síly před bitvou, jako afrodiziakum nebo jako zdroj mládí a vitality. Označení superpotraviny nedostala náhodou. Nejen, že je bohatá na vysoký obsah vitamínů C, komplex vitamínů B a E, ale také v ní najdeme až 30 různých minerálů.
Co můžete očekávat při jejím pravidelném užívání?
Maca blokuje tvorbu stresového hormonu, což znamená snížení pocitu úzkosti a stresu, zlepšení nálady a tím pádem i zvýšení sexuální touhy. Také napomáhá k posílení naší imunity a celkové tělesné vitality. Ne nadarmo se jí přezdívá přírodní antidepresivum.
V případě, že se snažíte o miminko, máme pro vás dobrou zprávu. Maca podporuje snížení neplodnosti přírodní cestou, a to u mužů i žen. Navíc podporuje psychickou odolnost před stresem, který toto období často provází. Studie naznačují, že pravidelným užíváním může být zvýšen jak počet vajíček, tak spermií, bez ohrožení hormonální rovnováhy.
Studie ukazují na to, že mužům při pravidelném užívání napomáhá při problémech s potencí, s vypadáváním vlasů a při zvětšené prostatě. U žen zase pomáhá při symptomech menopauzy, snižuje bolest při menstruaci a zlepšuje plodnost.
Nejvzácnější je Červená maca
Červená maca patří mezi nejvzácnější ze všech druhů. Vyniká nejvyšším aminokyselinovým složením a také největším obsahem antioxidantů. Působí jako přírodní antidepresivum, zmenšuje prostatu u mužů a zlepšuje kvalitu kostí. Má také nejvíce fytonutrientů, látek, které pomáhají tělu bojovat proti infekcím a virovým onemocněním. Je vhodná i pro malé děti od 3 let pro svou příjemnou sladkou chuť po oříšcích a karamelu.
Želatinovaná nebo surová?
U některých produktů můžeme vidět, že proběhly procesem želatinizace, ale co to vlastně znamená, a jaký je mezi těmito formami rozdíl? Proces želatinizace probíhá po rozemletí macy na prášek. Maca se pak smíchá s vodou, která absorbuje škrob přítomný v mace. Vzniklá kaše se jemně zahřívá pod tlakem a daný škrob se rozloží. Takto zpracovanou macu mohou používat i lidé s citlivějším žaludkem nebo osoby, které trpí zánětlivým onemocněním střev a surový prášek by mohly hůře snášet. Maca si zachovává všechny vlastnosti a důležité látky přítomné v surovém prášku.
Více informací najdete na www.woldoshop.cz.
Text: Běla Gabrielová, foto: Adobe Stock