Magie kávového rituálu

13.12.2021

Příprava espresa je obřad, který milovníci kávy rádi podstupují, aby si na jeho konci vychutnali dokonalý výsledek. Celý proces zahrnuje správné namletí kvalitní kávy, její odvážení, temperování i hlídání optimální teploty a množství vody, ze které si lahodné espreso vyrobíte.

U kávy platí zásada, že kvalitního výsledku dosáhnete jedině z kvalitních surovin. Proto vybírejte vždy kávu, u které jste schopni snadno zjistit potřebné informace - o zemi původu, odrůdě a způsobu zpracování.

Na množství záleží...

Máte-li kvalitní kávu, můžete přikročit k namletí požadovaného množství. Zatímco někteří lidé uvádí pouhých 7 až 13 gramů pro jednu porci espresa, my doporučujeme minimálně 14 gramů nejlépe však 19 až 22 gramů. To je pro výslednou chuť ideální množství. Následně kávu stlačte v páce temperem - a nebojte se přitom použít sílu. Profesionální baristé uvádí, že ideální je utempování silou 20 kilogramů. Pro zajímavost, vyzkoušejte si například toto umáčknutí na kuchyňské váze, opravdu to není málo.

... na teplotě také

Důležitá je i správná a stálá teplota vody. Každá teplotní odchylka vody má totiž obrovský vliv na kvalitu výsledného nápoje a dosažení husté cremy, tedy pěny na kávě. Například kávovary Sage používají technologii digitální kontroly, která zamezí teplotním výkyvům vody s tolerancí na 1 °C.

I tlak je důležitý

Automatické kávovary dovedou nastavit správný tlak v pravý čas. Pro dokonalou a vyváženou chuť je potřeba použít na počátku extrakce nízkotlakou preinfuzi při tlaku 4 bary, která zaručí, že mletá káva v sítku částečně nasákne vodou a nabobtná. Nestane se tak, že by voda jen tak protekla mezi suchými zrnky mleté kávy. Pak teprve přetlakový ventil nastaví potřebný správný tlak 9 barů. Takový průběh extrakce pomůže získat onu lahodnou chuť bez hořkých příchutí.

Kávovar si hýčkejte

Nesmíte zapomínat na údržbu. Má-li být totiž káva kvalitní a dokonalá, a především má-li skvěle vonět a chutnat, vyžaduje její příprava čistotu. Nánosy, které přirozeně vznikají při přípravě, nepříjemně ovlivňují chuť, která je poté více hořká a spálená. Proto je nutné kávovary pravidelně čistit a také odvápňovat. "Pokud jste šlehali mléko, po každém použití trysky na šlehání ji očistěte mokrým hadříkem. Poté natočte parní trysku nad odkapávací misku a krátce zapněte funkci páry k vyčištění parní trysky. Tím odstraníte zbytky mléka z vnitřní části parní trysky," radí baristka Petra Davies Veselá, mistryně v oboru přípravy kávy a ambasadorka značky Sage.

K důkladnějšímu čištění trysky i páky, které se dají rozebrat, jsou určeny pomůcky s dvěma různě silnými jehlami. Plastovým kartáčkem vyčistěte těsnění v hlavě kávovaru, kam nasazujete páku. Imbusovým klíčem (je také součástí výbavy) otevřete vnitřní část hlavy - sprchu, kterou propláchněte vodou.

Užijte si kávu

Pokud se vám všechno výše uvedené podařilo, držíte v ruce šálek správného espressa, které má na povrchu hladkou cremu bez bublinek a oříškovo-čokoládovou barvu. A nám už nezbývá, než popřát krásný zážitek z vynikající kávy!