Nakládané pikantní dobroty

22.08.2021

Barevný květák

POTŘEBUJETE:
1 střední květák, 3 dcl jablečného octa, 2 dcl vody, 3-5 lžic cukru, 2 lžičky hořčičného semínka, 3 lžičky kořenící směsi na zavařování Lako, 1 lžičku mleté kurkumy, 1 lžičku římského kmínu
POSTUP:
Rozeberte květák na malé růžičky. Na začátku si zvolte, jestli budete připravovat verzi "růžovou" nebo "žlutou". V hrnci přiveďte k varu ingredience na vybranou zálivku. Tedy vodu, ocet, cukr, kořenící směs na zavařování Lako a hořčičná semínka, případně další koření. Jakmile začne nálev vřít, vložte opatrně všechen květák a nechte ho pod pokličkou přibližně 3-5 minut vařit. Nechte přikryté odpočívat 10 minut. Na růžový květák si v mezičase oloupejte řepu, odkrojte z ní dva plátky a ty přeřízněte napůl. Do sklenic napěchujte povařený květák, přidejte řepu, můžete přidat i nakrájené chilli papričky a zalijte horkým octovým rozvarem, který připravíte ze zbylých surovin Sklenice pečlivě uzavřete a otočte víčkem dolů. Takto nechte vychladnout.

Cuketová čalamáda

POTŘEBUJETE:
3 kg oloupané cukety bez jadérek, 1 kg bílé papriky, 4 kusy červené papriky, 1 kg cibule, 1 balíček Laka Labeta, 300 g cukru, 0,3 l octa
POSTUP:
Cukety, cibule a papriky nakrájejte na jemné kostičky. Vše smíchejte s Lakem, cukrem, octem a necháme odležet asi 1 hodinu. Odleželou čalamádu napěchujeme do zavařovacích skleniček i se šťávou a sterilujeme při 80 ºC asi 25 minut.

Nakládaná řepa

POTŘEBUJETE:
1 kg červené řepy, dvě lžíce Lako Labeta, 100 g cukru, 0,5 l octa, 0,5 l vody, dvě lžíce fenyklu, pepř (asi 10 kuliček), nové koření (asi 5 kuliček), křen
POSTUP:
Nálev je dobré uvařit několik dnů předem, aby se proležel. Vodu, ocet, cukr, Lako a veškeré koření svaříme alespoň 10 minut a necháme vychladnout. Přecedíme až těsně před samotným zavařováním. Omytou řepu vaříme vcelku i se slupkou 5 minut, a ještě teplou oloupeme a nakrájíme. Na dno každé sklenice dáme kousek křenu, a naplníme je řepou. Zaléváme studeným nálevem. Víčka i hrdla vydesinfikujeme a uzavřeme. Řepu zavařujeme alespoň 15 minut na 82 ºC.

Text: Jana Šulcová

Zdroj: Časopis Sofie Bydlení