Olomoucké tvarůžky na pátek i na svátek

Tento původně domácí sýr vyráběný na Hané je jediným českým, resp. moravským sýrem. Prosluly jako "olomoucké", protože se s nimi obchodovalo na trzích v Olomouci, odkud pak putovaly do světa.
Co vlastně Olomoucké tvarůžky jsou
Olomoucké tvarůžky jsou odtučněný, pod mazem zrající sýr. Díky svým nutričním hodnotám jsou bohatým zdrojem plnohodnotných bílkovin a vápníku. Vyrábějí se z netučného kyselého tvarohu s přidáním jedlé soli, regulátorů kyselosti a mlékárenských kultur. Mají jemně pikantní chuť a charakteristickou vůni. Stejně jako barva, která je sýrově zlatožlutá až oranžová, se i vůně v průběhu zrání mění a stává se intenzivnější.

Jejich využití v kuchyni
Olomoucké tvarůžky jsou nejen zdravé, ale poskytují nepřeberné možnosti kulinářských experimentů, které dozajista obohatí každý jídelníček. Časem prověřená lahodná kombinace s čerstvým chlebem a máslem je v současné době vytlačována spoustou nových receptů. Ani v teplé kuchyni již nejsou dnes ničím neobvyklým, dají se používat všude tam, kde je třeba docílit jemně pikantní sýrové chutě. Velmi dobře si rozumí s masem i zeleninou.
50 moderních receptů s použitím Olomouckých tvarůžků nabízí Tvarůžková kuchařka, kterou najdete na pultech knihkupectví. Obsahuje recepty nejen na polévky a hlavní jídla, ale též na tvarůžkové snídaně, hospodské chuťovky, pohoštění i pečení naslano i nasladko. Naši předkové tedy stvořili prvotřídní sýr, který se báječně hodí i pro moderní gastronomii 21. století.
Muzeum jako hold svým předkům
A. W. spol. s r.o. zřídilo a provozuje v Lošticích Muzeum Olomouckých tvarůžků. Celé je věnováno tomuto sýru s historií delší než 500 let, který se stále vyrábí tradičním způsobem, avšak za použití moderní technologie. Východ z muzea je situován do podnikové prodejny, kde návštěvníci mohou zakoupit nejen Olomoucké tvarůžky, ale i spoustu dalších sýrových lahůdek. Podnikové prodejny naleznete i v Brně, Olomouci a Ostravě.
Tvarůžkové chipsy
Olomoucké tvarůžky nakrájíme na cca 3 mm vysoké proužky, naklademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 10-15 minut v troubě cca 200 °C dorůžova. Podáváme k pivu.

Voňaví skřivánci
1 kg nových brambor, 200 g Olomouckých tvarůžků, sůl, kmín, tuk
Brambory důkladně omyjeme, rozkrojíme na poloviny, a ještě je nařízneme do kříže ze strany řezu. Urovnáme je slupkou dolů na vymaštěný pekáč, jemně osolíme, pokmínujeme a dáme do horké trouby. Když jsou téměř upečené a pěkně se nám rozevřely, vložíme dovnitř (nejen nahoru) kousky tvarůžků a zprudka dopečeme. Zdobíme nasekanou petrželkou.
