Šafrán, červené zlato

21.03.2022

Nejvzácnější koření světa, Většina z nás zná rčení "je toho jako šafránu", ale proč tomu tak je, a co vlastně znamená, už neví. Do Evropy se dostával z Hedvábné stezky a jeho cena se vyvažovala zlatem, neboť ve světě se vyprodukuje za rok pouze 200 tun, sbírá se ručně a na 100 g koření je potřeba 20 000 květů. V Čechách za jeho propagátory v historii můžeme zmínit např. v 16. stol. lékaře a botanika Mattioliho, který využíval šafrán v léčebných recepturách, nebo v 19. stol. věhlasnou kuchařku M. D. Rettigovou, jenž píše ve svých receptech "trocha toho šafránu do hovězí polévky"...a nejen tam.

Šafrán využijete do zeleninových polévek, vývarů, smetanových omáček, k masu, rybám, při pečení sladkých i slaných dobrot. Šafrán obsahuje látky crocin a safranal, které jsou zodpovědné za jeho barvu, chuť, vůni a pozitivní vliv na organismus, neboť podporují produkci serotoninu, hormonu dobré nálady. Proto je vhodné jej konzumovat co nejčastěji. Pokud denně nevaříme, lze pít čaj nebo originální nálev s šafránem, nebo jen tak jako tibetští lámové, více v Minikuchařce ke stažení zdarma na webu našeho největšího dovozce šafránu, šafránového čaje a výrobce šafránových delikates - cukru a soli, JoyEntity s.r.o., www.safrantop.cz

Myslíte si, že je šafrán drahý? Vzhledem k tomu, že 1 gram pravého a kvalitního šafránu ve formě stigmat nebo pudru vystačí na 35 porcí, je jeho účinnost a efekt již v množství malém, takže porce není finančně náročná.

Jako u každé vzácné komodity, i u šafránu se lze setkat s falšováním. Nejčastěji světlící barvířskou, měsíčkem nebo nitkami z klasu kukuřice. Odborník se diví, laik levně kupuje, když je to za pár dolarů, bohužel tak díky neznalosti mnoho konzumentů pravý šafrán nikdy neokusí. Firma JoyEntity dováží do ČR nejvyšší kvalitu Premium, z pěstitelské kolébky, farem v Mashadu (Irán), odkud pochází 95 % světové sklizně. Vlastníci těchto farem obdrželi certifikaci UNESCO a jejich produkty nejvyšší ocenění za chuť a kvalitu, 3 zlaté hvězdy iTQi (Asociace evropských sommeliérů a kuchařů) v Bruselu.