Trávení, mikrobiom a psychika – jak vše souvisí se vším

13.04.2022

Mikrobiom a jeho vliv na lidské zdraví je dnes hodně probírané téma. Ukazuje se, že celkové zdraví, náladu, hmotnost a částečně i chování ovlivňuje víc, než se dosud zdálo. Zjistěte, z čeho se mikrobiom skládá, co má na starost a jak ho můžete ovlivnit.

Co je to mikrobiom

Pravděpodobně už znáte pojem mikroflóra, který byl v minulých letech hojně propagován v reklamách na jogurty, a představuje rostlinnou část mikrobiomu (flóru). Mikrobiom je přesnější pojmenování mikrobiálního společenstva, protože zahrnuje veškeré "mikroobyvatele", kteří žijí v lidském těle nebo na něm. Skládá se z bakterií, kvasinek, virů, hub a prvoků. Obecně platí, že čím je mikrobiom bohatší a rozmanitější, tím lépe.

Mýtus o škodlivých mikrobech

Veškerý mikrobiom je pro naše tělo prospěšný i ten, který nazýváme patogeny. Jak je to možné? Tyto mikroorganismy se nesmí přemnožit, v určitém malém množství jsou neškodné nebo dokonce prospěšné. Jak se tedy stane, že se přemnoží? V buňkách a tkáních se naruší rovnováha a klesne frekvence buněk pod zdravou úroveň.

Do té doby celý mikrobiom v těle pracuje ve váš prospěch. Pomáhá s trávením, podporuje imunitní odezvu a příznivě ovlivňuje celkové fungování těla, protože vaše tělesná schránka je ji i jejich domovem. Proto je v jejich vlastním zájmu, aby vše šlapalo, jak má.

Mikrobiom má vliv nejen na trávení, ale i na psychickou pohodu

Mikrobiom se nestará "pouze" o trávení, tedy o metabolicko-biochemický proces, který zajišťuje získávání živin z přijaté potravy, ale také o správné fungování imunitního systému. Ovlivňuje také vaši hmotnost, rozvoj alergií, zánětlivých a autoimunitních onemocnění.

Mikrobiom také komunikuje s hlavní řídící jednotkou v těle, tedy s mozkem. K tomu používá osu mozek-střevo. Zjednodušeně lze říci, že pokud není ve střevě mikrobiální rovnováha, pocítíte to i na své náladě a psychickém rozpoložení. Samozřejmě tato osa funguje i opačným směrem - myšlenky a emoce ovlivňují mikrobiom.

Co mikrobiomu škodí a jak ho podpořit

Aby všechno fungovalo tak, jak má, musí být mikrobiom bohatý a v rovnováze. Bohužel naše strava je chudá nejen na minerály a vitamíny, ale kvůli dlouhodobému používání chemických hnojiv a pesticidů pomalu vymírá půdní mikrobiom, který půdu a vše, co v ní roste, oživuje. Mikrobiom je též citlivý na antibiotika a mnoho dalších druhů léků, glyfosáty, desinfekci, elektromagnetické záření a nejrůznější chemické přísady v potravinách.

Nakrmte svou mikrobiotu

Bohatost mikrobioty v těle decimuje především málo pestrá a nevhodná strava. Průmyslově zpracované potraviny jsou chudé jak na mikroby samotné, tak na potravu, která udržuje "domácí" mikrobiální populaci při životě.

Lví podíl na stavu mikrobiomu má strava. Ta by měla být především pestrá, plná ovoce, zeleniny, luštěnin, kvašených mléčných (jogurty, kefíry, podmáslí) a nemléčných výrobků a potravin bohatých na vlákninu - semínka, naklíčená zrna, celozrnné vločky, lupínky, těstoviny a neloupaná rýže. Jinými slovy by měla obsahovat probiotika a prebiotika.

• Probiotika jsou nepatogenní mikroorganismy, které podporují zdravé fungování lidského těla. Do těla je můžete dodávat jak stravou (kvašené potraviny všeho druhu - zelí, kvašáky, mléčné produkty, kombucha), tak pomocí doplňků stravy - probiotik.

• Prebiotika jsou krmivem pro střevní mikrobiom. Jedná se především o rozpustnou vlákninu a složité škroby. Ty vaše tělo nedokáže strávit a díky tomu se dostane až do tlustého střeva, kde nakrmí vaše mikrobiální společenství. Když jíte potravu chudou na vlákninu, váš mikrobiom trpí hladem a umírá.

Přímou a účinnou podporou mikrobiomu a trávení jsou kapky D-factor. Posilují a harmonizují energii, její kvalitu a proudění, okolo žaludku a střevního traktu, abychom se cítili lépe. Nese bioinformaci pro energii střevního traktu, zvláště pro vnitrobuněčné děje týkající se lysozomů a procedury ubikvitin. D-Factor používáme po každém jídle - nakapejte 8 kapek do 1cl vody (dno hrnku pokryté vodou do výše cca 2mm) a vypijte. Posílíte a harmonizujete energii zažívání.