Velikonoce na talíři - Jednoduchá nádivka

17.04.2022

Připravte si jednoduchou a při tom vynikající nádivku. Kdysi se do nádivky nepřidávalo pečivo. Místo toho se používalo mléko s krupicí. Ale i za tolik let je základ pořád stejný - kopřivy nebo jiné bylinky. V dnešní době se používá i medvědí česnek nebo špenát. Tento recept na nádivku lze použít i jako náplň do rolád, kuřete, krůty nebo jiného masa.

Z pohledu biologické hodnoty jsou zde zastoupeny v podobném poměru bílkoviny, cukry i tuky. Nechybí tu ale ani vláknina, která je vhodná pro funkci střev.

Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: 8
Náročnost: dvě vařečky

Budete potřebovat:
6-8 rohlíků
200 ml mléka
4 vejce
300-500 g uzeného masa
50 g másla
1 cibuli
1 hrst kopřiv
1 hrst medvědího česneku
sůl
pepř
muškátový květ
nasekanou petrželku/pažitku

Postup přípravy:
Začněte tím, že si nakrájíte rohlíky na kostičky a necháte je namočené v mléce. V pánvi si rozpusťte kousek másla (trochu si nechte na vymazání zapékací mísy/pekáče) a orestujte na něm cibuli dozlatova. Poté přidejte na kostičky nakrájené uzené maso a vše ještě chvilku restujte. Vezměte si velkou misku a do ní dejte vymačkané rohlíky. Přidejte žloutky ze 4 vajec, nasekanou kopřivu, medvědí česnek, směs cibule a uzeného masa. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým květem. Nakonec opatrně vmíchejte našlehaný sníh ze 4 bílků. Pekáč nebo zapékací misku si vytřete zbytkem másla a přendejte do ní umíchanou směs. Dejte ji do předehřáté trouby na 200 °C asi na půl hodiny. Až nádivku vytáhnete z trouby, nechte ji chvilku vychladnout. Ukrojte si porci a posypejte nasekanou petrželkou nebo pažitkou.

Tipy Vojtěcha Veleho:
Do nádivky nemusíte použít jen kopřivy nebo jen medvědí česnek. Dá se použít i špenát.
Pro zdravější verzi nádivky nahraďte rohlíky celozrnným pečivem a uzené maso libovou kuřecí nebo krůtí šunkou. Maso můžete nahradit nějakou náhražkou - sójovým masem nebo třeba šmakounem.

Zdroj: Vaříme s láskou