Via Delicia - nostalgický výlet do spižíren našich babiček

08.01.2024

Milujete dobré jídlo a potrpíte si na kvalitní suroviny a tradiční receptury? Chcete zjistit, jak se originální, a navíc i krásně zabalené potraviny vyrábějí? Pak neváhejte a zamiřte do Zábřehu na Moravě. Návštěva tamní rodinné rukodělné konzervárny Via Delicia vás vrátí do starých časů věcí tvořených poctivě a s láskou. Tamní delikatesy, vyráběné tradičním způsobem, jsou synonymem pro kvalitu.

Na gurmánský výlet se můžete vydat s rodinou, kamarády nebo klidně s kolegy z práce. Návštěvu manufaktury na původní české lahůdky si určitě zařaďte na svůj seznam turistických cílů, nebudete litovat.
Zajímavá exkurze, při níž se seznámíte s původními způsoby konzervování ovoce, zeleniny, hub, mas a dalších surovin, je zážitkem pro děti i dospělé. A nemusíte se jen dívat. Komentované ochutnávky paštik, zavařenin, kulinárně upravených mas a bylinných sirupů vás přenesou do voňavé venkovské spižírny plné dobrot jako z dob našich babiček. Mimochodem, impulsem k založení manufaktury byl nález staré knihy z roku 1925 s tradičními recepty.

O tom, že jde o opravdu mimořádné lahůdky svědčí i první místo Ceny cestovního ruchu Olomouckého kraje 2019 v sekci Regionální výrobek a řada výrobků s oceněním Regionální potravina. V Paláci chutí, který je výkladní skříní firmy, můžete tyto výrobky ochutnat i nakoupit. A pokud hledáte vděčný dárek výjimečný nejen svým zpracováním a chutí, ale také designem, zde si určitě vyberete. Klasické zavařovací sklenice s gumičkou a skleněným víčkem vás vrátí do starých časů. Kromě Paláce chutí v Zábřehu se setkáte s výrobky Via Delicia na farmářských trzích, ve vinotékách a obchůdcích s farmářskými produkty. Nebo se vypravte do virtuální spižírny na www.viadelicia.cz, kde můžete vybírat dobroty z kompletního firemního sortimentu.

Zakladatel firmy Olin Bezchleba získal inspiraci pro založení firmy ve Francii, kde pět let s rodinou žil. Jak vás napadlo pustit se do výroby lahůdek v "retro stylu"?

V Čechách byla nabídka kvalitních potravin velmi omezená. Chtěli jsme proto obnovit staré dobré časy a pustili se do prvních experimentů. Inspiraci pro ně jsme hledali ve starých knihách.

Kde získáváte suroviny? Některé jsou docela neobvyklé…

Suroviny se snažíme získávat z nejbližšího okolí. Pokud to není možné, například u koření a některých druhů zvěřiny, nakupujeme od schválených dodavatelů. Velmi ctíme i sezónnost ovoce a zeleniny, protože nejlépe přece chutná to, co se sklízí v plné zralosti.

Jaké produkty máte dnes v nabídce?

Nabízíme sortiment oblíbených paštik – ze zvěřiny, kachní, králičí, i klasickou játrovou s restovanou cibulkou. Nabízíme masa dušená a pečená ve vlastní šťávě, například vepřové, hovězí, jehněčí, křepelky a další. Z nemasových produktů vyrábíme pestrý sortiment džemů z planého ovoce, lesní plody a houby, nakládanou a konfitovanou zeleninu.

Máte nějaké novinky, o kterých by měli zákazníci vědět?

Novinkou jsou Sojové výpečky Carneval, což je alternativa masa vhodná jednak pro vegany, ale také pro všechny zájemce o rostlinnou stravu bez chuťových kompromisů. Výpečky máme zatím ve čtyřech ochuceních – Restovaná cibulka, Curry, Gyros, Paprika.

Nabídku delikates každý rok rozšiřujeme o nové dobroty, tak pokud plánujete cestu poblíž, zastavte se u nás a můžete ochutna. 


www.viadelicia.cz